Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Γαλλίδα κέρδισε 20.000 ευρώ παριστάνοντας το θύμα των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2015 - Δεν είναι η πρώτη!



Η 33χρονη Αλεξάντρα Νταμιάν θα περάσει 6 μήνες στη φυλακή επειδή προσποιήθηκε ότι ήταν ένα από τα θύματα της επίθεσης της τραγικής νύχτας στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου του 2015 με σκοπό το κέρδος.

Στο δικαστήριο αποδείχθηκε ότι απεκόμισε έως 20.000 ευρώ από κονδύλια που είχαν συγκεντρωθεί για τα θύματα της επίθεσης κατά την οποία ένοπλοι τζιχαντιστές εκτέλεσαν 130 άτομα σε εστιατόρια, μπαρ και τον συναυλιακό χώρο Bataclan, ενώ συμμετείχε σε δωρεάν συνεδρίες ψυχοθεραπείας σε ένα ξενοδοχείο στη Νορμανδία, το οποίο πλήρωσε η Γαλλική Ένωση για τα Θύματα της Τρομοκρατίας.

Η Νταμιάν όντως σκόπευε το βράδυ της 13 Νοεμβρίου να επισκεφτεί το μπαρ Le Carillon, ένα από τα σημεία της επίθεσης που θρήνησε 12 νεκρούς, όμως τελευταία στιγμή άλλαξε τα σχέδιά της. Παρόλα αυτά, αργότερα εκείνη τη νύχτα πόσταρε στα σόσιαλ μίντια μια φωτογραφία που υποτίθεται έδειχνε το τραύμα που της άφησε το Καλάσνικοφ ενός από τους τρομοκράτες.

Την επομένη της επίθεσης, λουλούδια για τα θύματα στο μπαρ Le Carillon. Φωτγραφία: AP Photo/Peter Dejong

Αργότερα χτύπησε τατουάζ στο εσωτερικό του μπράτσου της τη φράση-μότο του Παρισιού: «Fluctuat nec mergitur», που στα λατινικά σημαίνει «μπορεί να θαλασσοδέρνεται αλλά δεν βυθίζεται».

Όσο κι αν φαίνεται απάνθρωπο, η Νταμιάν δεν είναι μόνη της στην κατηγορία των «ψεύτικων θυμάτων». Συνολικά 16 άτομα έχουν βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για απάτη σχετικά με τις επιθέσεις στη Γαλλία.

Το βράδυ της 14 Ιουλίου 2016 στη Νίκαια ένα ζευγάρι Σέρβων ισχυρίστηκαν ότι ήταν θύματα της επίθεσης με φορτηγό στην προκυμαία, όμως στην πραγματικότητα εκείνη την ώρα ήταν στο ξενοδοχείο τους). Αποκαλύφθηκε ότι λίγους μήνες νωρίτερα είχαν εισπράξει 30.000 ευρώ επειδή υποτίθεται βίωσαν την πρώτη έκρηξη στο στάδιο του Παρισιού, ενώ τα τηλέφωνά τους απέδειξαν ότι στις 13 Νοεμβρίου του 2015 βρίσκονταν για διακοπές στην Αντίμπ).

Ο απατεώνας της φωτιάς στο Γκρένφελ Τάουερ και η απάτη των £45.000 λιρών

O Ντέρικ Πίτερς καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση για τις «απεχθείς του πράξεις». Mετά τη φωτιά στο κτίριο Γκρένφελ Τάουερ στις 14 Ιουλίου 2017 με τους 72 νεκρούς, ο 58χρονος Πίτερς προσποιήθηκε ότι ήταν ένας από τους ενοίκους που στη φωτιά έχασε τον φίλο του και όλα του τα υπάρχοντα.

Ο δήμος τού διέθεσε ένα δωμάτιο στο ξενοδοχείο Park Grand στο Πάντιγκτον, όπου η βραδιά κοστίζει £192. Ο συνολικός του λογαριασμός έφτασε τις £40.000, ενώ ξόδεψε επιπλέον £5.000 σε φαγητά, ποτά και καθαριστήριο.

Ο 58χρονος Ντέρικ Πίτερς έκανε λογαριασμό 45.00 λιρών σε ξενοδοχείο εις βάρους του δήμου. Φωτογραφία: Met Police

Συνελήφθη όταν διέρρηξε ένα κοντινό διαμέρισμα, κλέβοντας κοσμήματα και άλλα τιμαλφή αξίας £3.000. Μάλιστα, ο δήμος του Κένσινγκτον και του Τσέλσι συνέχισαν να πληρώνουν το δωμάτιό του στο Park Grand τους δύο μήνες που ο Πίτερς βρισκόταν υπό κράτηση. Κατά τη δίκη του για τη διάρρηξη επανέλαβε τα ψέματά του και ο δικαστής, που δεν είχε λόγο να τον αμφισβητήσει, τον λυπήθηκε. Του παραχωρήθηκε ένα από τα διαμερίσματα που προορίζονταν για τα θύματα του Γκρένφελ.

Η φωτιά στην πολυκατοικία Γκρένφελ Τάουερ κόστισε τη ζωή σε 72 άτομα τον Ιούνιο του 2017. Φωτογρφία: AP Photo/Frank Augstein/File=

Τότε η κόρη του υποτιθέμενου φίλου του, που είχε χαθεί στη φωτιά, δήλωσε στην αστυνομία ότι ο Πίτερς δεν είχε μείνει ποτέ μαζί τους.

Η δίκη του για τη διάρρηξη επαναλήφθηκε με επιπλέον κατηγορίες για απάτη. Είναι ο έκτος άνθρωπος που καταδικάζεται για απάτη σε σχέση με την τραγωδία, αλλά αυτή είναι η μεγαλύτερη ποινή που έχει δοθεί.

Έναν χρόνο μετά τους Δίδυμους Πύργους οι αρχές είχαν κάνει 37 συλλήψεις ανθρώπων που ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι είχαν χάσει αγαπημένους τους στην επίθεση. Και αυτό δεν γίνεται πάντα με σκοπό το οικονομικό κέρδος.

Αυτό το μήνυμα μετά τη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ χρησιμοποιούσε μια φωτογραφία από διαφήμιση παιδικών ρούχων.

Αυτό το μήνυμα μετά τη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ χρησιμοποιούσε μια φωτογραφία από διαφήμιση παιδικών ρούχων.

Πολλές φορές πρόκειται για ανθρώπους που απλώς παίρνουν ικανοποίηση σπέρνοντας ψευδείς ειδήσεις. Η τάση ξεκίνησε με μια διάσημη φάρσα σχετικά με τον κωμικό Σαμ Χάιντ. Για καιρό, όποτε συνέβαινε κάποια τρομοκρατική επίθεση, χρήστες των σόσιαλ μίντια ανέβαζαν φωτογραφίες του ονοματίζοντας τον ως τον δράστη.

 

Και άλλες φορές πρόκειται για ανθρώπους που επιζητούν την προσοχή και τον οίκτο. Αυτή ήταν και η υπερασπιστική γραμμή της Αλεξάντρα Νταμιάν, όμως δεν έγινε πιστευτή από το δικαστήριο.

Πηγή:  iefimerida.gr