Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Έξι παράξενα πράγματα που συνέβησαν μετά από εγχειρήσεις



Κάθε εγχείρηση είτε ρουτίνας είτε πιο δύσκολη δημιουργεί άγχος συνήθως στον ασθενή και τους οικείους του. Περιμένουν με αγωνία την μετεγχειρητική κατάσταση και τυχόν επιπλοκές.

Και πράγματι σε μερικές περιπτώσεις τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα ούτε από τους γιατρούς αλλά ούτε και από τους ασθενείς. Διαβάστε έξι παράξενες ιστορίες από εγχειρήσεις και τι προκάλεσαν στους ασθενείς.

1. Η Μεταμόσχευση ήπατος που άλλαξε την ομάδα αίματος της ασθενούς

1

Η 15χρονη Demi-Lee Brennan δεν απέκτησε μόνο καινούρια ζωή χάρη στη μεταμόσχευση ήπατος στην οποία υπεβλήθη αλλά άλλαξε επίσης και η ομάδα αίματός της. Το νέο της συκώτι... άλλαξε την ομάδα του αίματός της από 0 Αρνητικό σε 0 Θετικό. Αν και αυτό ακούγεται σαν μια τρομακτική παρενέργεια, στην πραγματικότητα σύμφωνα με τους γιατρούς είναι αρκετά τυχερή. Αυτό σημαίνει ότι η Brennan δεν θα πρέπει να λαμβάνει αντι-απορριπτικά φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής της, όπως οι περισσότεροι λήπτες οργάνων σύμφωνα με το oddee.com Οι γιατροί λένε ότι δεν έχουν ιδέα για το πώς συνέβη αυτό.«Κανονικά, το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος απορρίπτει οποιαδήποτε κύτταρα που μεταμοσχεύονται, αλλά για κάποιο λόγο τα κύτταρα που προήλθαν από το ήπαρ του δότη φαίνεται να επιβιώνουν καλύτερα από ό, τι τα ίδια τα κύτταρα της κοπέλας» είπαν.

2. Οι ασθενείς οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι είχαν αλλαγές στην προσωπικότητά τους έπειτα από μεταμοσχεύσεις οργάνων

2

Πολλοί είναι οι λήπτες μεταμοσχευμένων οργάνων που παρατήρησαν αλλαγές στις προσωπικότητες τους και τις προτιμήσεις τους μετά την επέμβαση. Πολλοί ασθενείς αποκάλυψαν ότι άρχισαν να τους αρέσουν τα ίδια πράγματα που άρεσαν στους δωρητή τους. Η έννοια αυτή είναι γνωστή ως «μνήμη του σώματος.» Ενώ υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι η θεωρία αυτή είναι αδύνατη και λένε ότι είναι απλά μια σύμπτωση, ή της φαρμακευτικής αγωγής μερικές ιστορίες είναι δύσκολο να εξηγηθούν. Η Jamie Sherman από την Αριζόνα μισούσε το μεξικάνικο φαγητό. Μετά την επέμβαση της όμως, είχε ξαφνικά έντονη λαχτάρα για παραδοσιακό μεξικάνικο. Αρκετά αργότερα ανακάλυψε ότι ο δότης της αγαπούσε πολύ το μεξικάνικο φαγητό.

3. Η χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο ασθενούς η οποία έχασε τον έλεγχο του χεριού της

3

Η Karen Bryne υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της επιληψίας της. Η διαδικασία περιελάμβανε την κοπή του μεσολοβίου, που συνδέει την αριστερή και τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου. Το χειρουργείο θεράπευσε την επιληψία αλλά προκάλεσε ένα εντελώς διαφορετικό πρόβλημα στη γυναίκα καθώς έχασε τον έλεγχο του χεριού της.

4. Οι γιατροί που ανακάλυψαν χειρουργικά εργαλεία μέσα σε ασθενείς

4

Η πιθανότητα να μείνει ένα χειρουργικό εργαλείο μέσα στο σώμα σας μετά από μια χειρουργική επέμβαση θα μπορούσε να είναι από 12,5% έως 0,02% ανάλογα με τις διάφορες στατιστικές. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η ιδέα του να απομείνει ένα ξένο σώμα μέσα στο σώμα σας κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης είναι αρκετά ανατριχιαστικό και οι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτό συμβαίνει πολύ πιο συχνά από ό, τι οι άνθρωποι νομίζουν. Αν σκεφτεί κανείς το γεγονός ότι κατά μέσο όρο 250 όργανα χρησιμοποιούνται σε κάθε χειρουργική επέμβαση και ότι οι μεγαλύτερες χειρουργικές επεμβάσεις χρειάζονται κατά μέσο όρο 600 εργαλεία, είναι εύκολο να σκεφτούμε πώς γίνεται. Ένα τέτοιο θύμα ήταν και ο Daryoush Mazarei, ο οποίος ποτέ δεν ένιωσε να ανακάμπτει από την επέμβαση του. Ακόμη και δύο χρόνια μετά από αυτήν παραπονιόταν για δυνατούς πόνους στο μέρος της κοιλιάς του. Τελικά ανακάλυψαν ότι είχαν ξεχάσει κάποιο εργαλείο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

 

5. Το χειρουργείο στα δόντια που άφησε στον ασθενή νέα... προφορά

5

Αυτό συνέβη στην Karen Butler. Υποβλήθηκε σε ένα απλό οδοντιατρικό χειρουργείο και ξύπνησε από την αναισθησία με μια εντελώς νέα προφορά. Η προφορά είναι ένα περίεργο συνονθύλευμα της προφοράς της Ιρλανδίας, της Σκωτίας, αγγλικών, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και λίγο Νότιας Αφρικής. Η Butler δεν μπορεί να ελέγξει την προφορά που χρησιμοποιεί και εκπλήσσεται συχνά από ό, τι βγαίνει από το στόμα της. Η ασθενής έχει διαγνωστεί με μια σπάνια πάθηση που προσβάλλει λιγότερα από 100 άτομα σε όλο τον κόσμο.

 

6. Επιπλοκές μετά τον τοκετό

6

Ο τοκετός είναι μια σχετικά ασφαλής εμπειρία χάρη στη σύγχρονη ιατρική, αλλά εξακολουθεί να έχει τους κινδύνους της. Για την τραγουδίστρια της όπερας Amy Herbst, οι ενοχλητικές επιπλοκές κατέληξαν να της καταστρέψουν την καριέρα της όπως ισχυρίζεται. Όλα ξεκίνησαν όταν μια νοσοκόμα πραγματοποίησε μια περινεοτομή (μια μικρή τομή για να επεκτείνει το κολπικό άνοιγμα) χωρίς να ζητήσει την έγκριση από την Amy ή τον σύζυγό της όπως λένε. Από τότε, η τραγουδίστρια καταγγέλλει ότι έχει μετεωρισμό και ακράτεια, ιδιαίτερα όταν τραγουδά. Αυτή και ο σύζυγός της υπέβαλαν μήνυση.