Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Έτοιμος για δοκιμές ο νέος πύραυλος του Έλον Μασκ



Η εταιρεία SpaceX του Έλον Μασκ ετοιμάζεται για τις πρώτες δοκιμές του πρωτότυπου μοντέλου της σειράς Starship στις εγκαταστάσεις της στο Τέξας.

Οι δοκιμές του απαστράπτοντος πυραύλου αναμένεται να γίνουν στις αρχές αυτής της εβδομάδας, καθώς έχει παρατηρηθεί έντονη κινητικότητα στις εγκαταστάσεις εν μέσω της έρημου τις τελευταίες μέρες. Αρχικά, οι δοκιμές ήταν προγραμματισμένες για την προηγούμενη εβδομάδα αλλά ακυρώθηκαν λόγω κακοκαιρίας.

Oύτε η SpaceX ούτε ο διευθύνων σύμβουλός της Έλον Μασκ έχουν προβεί σε κάποια ανακοίνωση. Πάντως, η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας έχει αποκλείσει τις πτήσης στην περιοχή για μεταξύ τις 25 και 27 Μαρτίου, οπότε η πρώτη δοκιμή θα γίνει σύντομα, μιας και ο πύραυλος έχει ήδη μεταφερθεί στο σημείο εκτόξευσης.

Βέβαια, το «Starhopper», όπως ονομάζεται ο πύραυλος, δεν θα πάει πολύ μακριά. «Η SpaceX θα διεξάγει ελέγχους στο σύστημα προσγείωσης και θα ενεργοποιήσουμε τις μηχανές στην πλήρη λειτουργία τους» ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας την προηγούμενη εβδομάδα.»

Και συνεχίζει: «Παρόλο που το πρωτότυπο Starhopper έχει κατασκευαστεί για να κάνει υποτροχιακές πτήσεις, o πύραυλος θα παραμείνει στο έδαφος κατά τις αρχικές δοκιμές».

Το Starhopper φέρει τη νέα τύπου μηχανή Raptor, η οποία είναι δύο φορές πιο δυνατή από τις προηγούμενες μηχανές Merlin της SpaceX.

Τελικός στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί σε επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη και τον Άρη.