Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Επίθεση Τραμπ σε FED: O Ομπάμα είχε μηδενικά επιτόκια



Ολομέτωπη επίθεση κατά του διοικητή της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κατηγορώντας τον ότι θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική οικονομία με την επιμονή του σε αυξήσεις επιτοκίων.

«Θα πω απλά αυτό: Είμαι πολύ δυσαρεστημένος με τη Fed, γιατί ο Ομπάμα είχε μηδενικά επιτόκια» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Wall Street Journal, προσθέτοντας: «Κάθε φορά, που κάνουμε κάτι υπέροχο, αυξάνει τα επιτόκια».

Συνέχισε δε την κριτική του λέγοντας πως ο Πάουλες «φαίνεται να είναι ευτυχής που αυξάνει τα επιτόκια». Αν και στηρίζει την επίθεσή του σε μία σύγκριση ανάμεσα στις επιδόσεις της δικής του διακυβέρνησης και εκείνης του Μπαράκ Ομπάμα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αναγνώρισε πως η Fed παραδοσιακά δρα ανεξάρτητα από την όποια πολιτική επιρροή. 

Υπενθυμίζεται ότι η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια τρεις φορές φέτος, καθώς η αμερικανική οικονομία έχει ανεβάσει αισθητά ταχύτητα. Υπολογίζεται ότι θα προβεί σε ακόμη μία αύξηση έως το τέλος του έτους.

Να σημειώσουμε επίσης ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε την εξουσία όταν είχε μόλις σπάσει η φούσκα των subprime δανείων και η οικονομία βυθιζόταν σε ύφεση, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα να μειώσει το κόστος δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.