Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ελληνικών συμφερόντων το δεξαμενόπλοιο που συγκρούστηκε με το αμερικανικό αντιτορπιλικό



Ελληνικών συμφερόντων είναι το δεξαμενόπλοιο που συγκρούστηκε με το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS John MacCain κοντά στη Σιγκαπούρη. 

Σε ανακοίνωσή της η ελληνική ναυτιλιακή εταιρία Stealth Maritime Corporation, συμφερόντων της εφοπλιστικής οικογένειας Βαφειά, επιβεβαίωσε  ότι ένα από τα δεξαμενόπλοια που διαχειρίζεται συγκρούστηκε με το αμερικανικό αντιτορπιλικό.  

«Η Stealth Maritime Corporation μπορεί να επιβεβαιώσει ότι το δεξαμενόπλοιο ALNIC MC (IMO: 9396725 σημαία Λιβηρίας) ενεπλάκη σε σύγκρουση με το σκάφος του αμερικανικού ναυτικού USS JOHN S MCCAIN στα ανοικτά των ακτών της Σιγκαπούρης», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρία, η οποία εδρεύει στην Αθήνα.

«Ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης, το ALNIC MC υπέστη ζημιές στην πρωραία δεξαμενή ζυγοστάθμισης, δεν υπήρξαν τραυματισμοί μεταξύ του πληρώματος και δεν αναφέρθηκε μόλυνση στο Στενό της Σιγκαπούρης. Το σκάφος μεταφέρεται τώρα σε ασφαλές λιμάνι για να γίνει περαιτέρω αξιολόγηση», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Η Stealth Maritime Corporation συνεργάζεται απολύτως με τις λιμενικές Αρχές της Σιγκαπούρης (MPA) στις έρευνες καθώς και με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τις οικογένειες των αγνοούμενων ναυτών του αμερικανικού ναυτικού και ελπίζουμε ότι οι τραυματίες θα έχουν μια ταχεία και πλήρη ανάρρωση», αναφέρει η ανακοίνωση.

Αγνοούνται 10 Αμερικανοί ναύτες - Πέντε τραυματίες

Δέκα Αμερικανοί ναύτες αγνοούνται και πέντε έχουν τραυματιστεί μετά τη σύγκρουση των δύο σκαφών, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η σύγκρουση των δύο πλοίων σημειώθηκε όταν το USS John S. McCain κατευθυνόταν ανατολικά της Σιγκαπούρης και ετοιμαζόταν να ελλιμενιστεί όταν συγκρούστηκε με το δεξαμενόπλοιο Alnic MC.

Πρόκειται για τη δεύτερη σοβαρή σύγκρουση αμερικανικού αντιτορπιλικού σε διάστημα εννέα εβδομάδων.

«Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, το John S. McCain υπέστη ζημιά στην αριστερή μπροστινή του πλευρά», σημείωσε το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, τονίζοντας ότι το αντιτορπιλικό πλέει αυτόνομα και κατευθύνεται προς το λιμάνι, χωρίς να διευκρινίσει όμως ποιο.

Μετά το ατύχημα, ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην οποία συμμετέχουν πλοία, ελικόπτερα και ρυμουλκά της Σιγκαπούρης, καθώς και αεροσκάφη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με τις αρχές της Μαλαισίας, η σύγκρουση σημειώθηκε στα χωρικά της ύδατα στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε στο twitter: «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τους Αμερικανούς ναύτες του USS John S. McCain, καθώς είναι σε εξέλιξη οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης».