Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Σερβία στην Ευρασιατική Ένωση - Σπεύδει ο Β.Πούτιν για την υπογραφή αμυντικού συμφώνου με παράδοση S-300PMU2



Β.Πούτιν και Aleksandar Vucic έδωσαν τα χέρια!

 

Η Σερβία εισέρχεται στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση και ο πρόεδρος της Ρωσίας σπεύδει στο Βελιγράδι όπου του ετοιμάζεται μεγαλειώδης υποδοχή με 70.000 Σέρβους στο δρόμο.

Εκεί αναμένεται να ανακοινωθεί η σύναψη στρατηγικών συμφωνιών μεταξύ των οποίων και η υπογραφή "αμυντικού συμφώνου" για την διατήρηση της σερβικής εδαφικής ακεραιότητας.

Σερβικές πηγές αναφέρουν πως θα υπάρχει αναφορά στην ένωση της Σερβίας με την "Ρεπούμπλικα Σέρπσκα" ειδικά μετά μόλις συμβεί η ενοποίηση Αλβανίας-Κοσόβου.

Συνολικά 20 στρατηγικές συμφωνίες θα υπογραφούν μεταξύ Β.Πούτιν και Α.Vucic ενώ ήδη δημοσιεύτηκε φωτογραφία με την εμβέλεια του αντιαεροπορικού συστήματος S-300PMU2 που αποκτά η Σερβία , κάτι που θα της δώσει την δυνατότητα να "κλειδώσει" τα Βαλκάνια!

Οι συμφωνία προβλέπουν επενδύσεις σε υποδομές, ενέργεια, αγροτικές συμφωνίες, αμυντικά συστήματα, εκπαίδευση και τουρισμό, συμβόλαια για την κατασκευή ενός νέου σιδηροδρόμου, την ένωση της Σερβίας με τον "TurkStream", την παράδοση ρωσικών αρμάτων μάχης Τ-72 καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων.

"Θα μιλήσουμε για τα πάντα, αγωγοί, όπλα, εξαγωγές, Κόσοβο κτλ" είπε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Οι ρωσικές εταιρείες Rostec, Roskosmos και Rosatom, (που είναι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας) εξετάζουν το ενδεχόμενο να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στην Σερβία, δήλωσε πριν ημέρες ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ, από το Βελιγράδι , κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών Ίβιτς Ντάτσιτς.

Παράλληλα, στο Βελιγράδι ξεκίνησαν  χθες οι τελικές διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, που αποτελείται από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, την Αρμενία και την Κιργιζία.

Η συμφωνία θα υπογραφεί στις 17 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Σερβία του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Σέρβος υπουργός Εμπορίου, Ρασίμ Λιάιτς δήλωσε ότι οι δασμολογικές συμφωνίες θα ευνοήσουν στην εξαγωγή των σερβικών προϊόντων, ιδίως στους τομείς των τυριών, κρέατος, πουλερικών, ορισμένων τύπων αλκοολούχων ποτών, ζάχαρης, σιγαρέτων  και αυτοκινήτων.

«Αυτές οι πέντε χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν προκειμένου να προστατεύσουν την παραγωγή τους», δήλωσε ο Λιάιτς τονίζοντας ότι η Σερβία θα κάνει ό, τι μπορεί για να αυξηθεί ο κατάλογος των προϊόντων εξαγωγής χωρίς τελωνειακούς δασμούς στις χώρες της Ευρασιατικής Ένωσης.

Η συμφωνία θα ανοίξει μια αγορά για τη Σερβία 180 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο Λιάιτς πρόσθεσε ότι η συμφωνία δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις συναλλαγές με τις ευρωπαϊκές χώρες, επειδή η Σερβία μέχρι να γίνει μέλος της Ένωσης έχει το δικαίωμα να κάνει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με όποιον θέλει.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Βελιγράδι, ο Β.Πούτιν θα απονείμει στον πρόεδρο της Σερβίας το μετάλλιο του "Alexander Nevsky". Για πρώτη φορά στα 100 χρόνια αυτό θα δοθεί σε Σέρβο πολιτικό. Ο τελευταίος που το έλαβε ήταν ο πρώην Σέρβος Βασιλιάς και αργότερα Γιουγκοσλάβος πρωθυπουργός, Nikola Pasic. 

Ταυτόχρονα περίπου 70.000 Σέρβοι θα υποδεχτούν τον πρόεδρο της Ρωσίας. Το σερβικό Κόμμα "SNS" ανέφερε πως θα κιητοποιήσει πάνω από 70.000 Σέρβους οι οποίοι θα "περικυκλώσουν" τον Ναό του Αγίου Σάββα για να χαιρετίσουν τον Β.Πούτιν.

Την ίδια στιγμή, "μήνυμα" έστειλε η Μπάνια Λούκα με επίδειξη δύναμης.

Παρέλαση τεθωρακισμένων οχημάτων και εκπροσώπων των οργανώσεων του πατριωτικού πολέμου των Σερβοβόσνιων, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της  Μπάνια Λούκα, σηματοδοτώντας την Ημέρα της Δημοκρατίας Σέρπσκα.

Η πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, δήλωσε ότι η σερβική δημοκρατία  διατηρείται από την αγάπη των πολιτών της και τόνισε ότι πρέπει όλοι οι Σέρβοι πολίτες να ενωθούν γύρω από το συμφέρον της Δημοκρατίας.

Η 9η Ιανουαρίου είναι συνώνυμη της ελευθερίας του σερβικού λαού, δήλωσε ο πρόεδρος της προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ.

"Αυτή η ελευθερία χτίσθηκε στα ερείπια της παλιάς χώρας. Είναι σημαντικό σήμερα να γιορτάζουμε την 9η Ιανουαρίου για την ελευθερία και την ταυτότητά μας" είπε ο Ντόντικ μετά τη Θεία Λειτουργία στο καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού, στην οποία πρωτοστάτησε ο  Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχε και η πολιτική ηγεσία της Δημοκρατίας της Σερβίας.