Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Δολοφονία Κασόγκι: Μετά τη σορό του, βρέθηκαν και οι βαλίτσες του



Η τουρκική αστυνομία βρήκε δύο βαλίτσες και προσωπικά αντικείμενα που πιστεύεται ότι ανήκουν στον δολοφονηθέντα Σαουδάραβα δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι κατά τη διάρκεια των ερευνών που πραγματοποίησε σε ένα όχημα του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε το CNN Turk.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι η μια ομάδα Σαουδαράβων συνόδευε τους Τούρκους ερευνητές, την ώρα που διεξήγαγαν την έρευνα στον χώρο στάθμευσης όπου εντοπίστηκε το όχημα, στη συνοικία Σουλτάνγκαζι χθες. Στον ιστότοπό του το CNN Turk αναφέρει ότι οι ερευνητές βρήκαν έναν υπολογιστή και έγγραφα εντός του οχήματος, που όπως λένε ανήκουν στον Τζαμάλ Κασόγκι.

Τούρκοι αξιωματούχοι υποπτεύονται ότι ο Κασόγκι,δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε εντός του προξενείου από Σαουδάραβες πράκτορες στις 2 Οκτωβρίου. Δεν φάνηκε να μεταφέρει προσωπικά αντικείμενα όταν εισήλθε στο προξενείο εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με τα βίντεο από τις κάμερες παρακολούθησης.

Η έρευνα στο όχημα στον υπόγειο χώρο στάθμευσης σταμάτησε και θα ξεκινήσει εκ νέου αύριο το πρωί, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Η κοινή ομάδα που συγκροτήθηκε από Τούρκους και Σαουδάραβες ερευνητές διεξήγαγε επίσης έρευνες στην κατοικία του γενικού προξένου και στο γενικό προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου εντοπίστηκαν  ανθρώπινα μέλη που πιθανολογείται ότι ανήκουν στον δολοφονημένο Σαουδάραβα δημοσιογράφο της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι, σύμφωνα με πηγές του Sky News. Όπως αναφέρει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο το σώμα του Κασόγκι βρέθηκε «κατακρεουργημένο» και το πρόσωπό του «παραμορφωμένο».

Κατά άλλες πληροφορίες, το πτώμα του δολοφονημένου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι βρέθηκε σε ένα πηγάδι στην κατοικία του γενικού προξένου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτό φέρεται να δήλωσε ο ηγέτης του Πατριωτικού Κόμματος (VATAN) Ντογού Περιντσέκ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

«Αξιόπιστες πηγές από την υπηρεσία ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης μου είπαν πως το πτώμα του Κασόγκι βρέθηκε σε ένα πηγάδι, που βρίσκεται στον κήπο της κατοικίας του Σαουδάραβα γενικού προξένου», δήλωσε ο Περιντσέκ, σύμφωνα πάντα με το Sputnik.
Μέσω Skype η δολοφονία

Με διαταγές μέσω Skype φέρεται να διηύθυνε τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας ένας κορυφαίος σύμβουλος του πρίγκιπα διαδόχου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το middleeasteye.

 Όταν ο Κασόγκι πέρασε το κατώφλι του προξενείου, περί τη 1.00 το μεσημέρι, οι πράκτορες τον περιέλαβαν αμέσως. Ο Κασόγκι, υποστηρίζει Σαουδάραβας που έχει πρόσβαση στις μυστικές υπηρεσίες, μίλησε με τον Saud al-Qahtani στο τηλέφωνο, αντάλλαξαν προσβολές και στο τέλος ο σύμβουλος του πρίγκιπα έδωσε σαφέστατη εντολή στους πράκτορες να τον σκοτώσουν και να διαμελίσουν τη σορό του. «Φέρτε μου το κεφάλι του σκύλου», φέρεται να είπε επακριβώς.

Δεν είναι ακόμα καθόλου σαφές εάν παρακολούθησε όλη την επιχείρηση.

Αραβικές και τουρκικές πηγές υποστηρίζουν ότι το υλικό από το Skype βρίσκεται επίσης στα χέρια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν και ο ίδιος δεν έχει παραδώσει ακόμη κανένα στοιχείο. Περισσότερα σκοπεύει να αποκαλύψει ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ομιλίας του.