Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί η Ευρώπη, ύστερα από σήμα που εστάλη στις αρχές της Αυστρίας για επικείμενο τρομοκρατικό «χτύπημα».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, περίπου 300 ύποπτοι γιατρομοκρατία, εγκληματίες και παράνομοι μετανάστες επιχειρούν καθημερινά να περάσουν στη χώρα.
Όπως αναφέρεται σε έκθεση, που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, ο αυξημένος αριθμός πιθανών επικίνδυνων επιβατών που επιθυμούν να μεταβούν αεροπορικώς στη χώρα, έχει σημάνει «κόκκινο συναγερμό» στους αρμοδίους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ύποπτοι επιβάτες έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 60% τα τελευταία δύο χρόνια.
Όλα αυτά, έχουν ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση των ελέγχων σε συνοριακούς σταθμούς, καθώς η τζιχαντιστική απειλή είναι παραπάνω από αισθητή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο από το παρατηρητήριο Berriew QC.
«Δεδομένων των γεγονότων του περασμένου έτους και της αδυναμίας του συστήματος στα ευρωπαϊκά σύνορα, οι αρχές θα ενεργούσαν ανεύθυνα αν δεν σήμαναν συναγερμό», επισήμανε ο εκπρόσωπος.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας για πρώτη φορά σημειώνεται τόσο σημαντική αύξηση στα μέτρα ασφαλείας των συνόρων τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που συμπίπτει με την τρομοκρατική απειλή στη Βρετανία.
Παράλληλα, το Εθνικό Κέντρο Εντοπισμού Συνόρων (NBTC) με έδρα το Μάντσεστερ, αφού λάβει λεπτομέρειες από τις αεροπορικές εταιρίες για όλους τους επιβάτες που ταξιδεύουν από και προς τη Βρετανία, πραγματοποιεί ελέγχους.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, αποστέλλονται στην επονομαζόμενη «Στάζι» τα στοιχεία των επιβατών, η ημερομηνία γέννησης, τα στοιχεία του διαβατηρίου του ώστε να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλές να ταξιδέψει.
Οι αρμόδιοι εξετάζουν αν οι ταξιδιώτες έχουν κάποια σχέση με τρομοκρατικές δράσεις ή αν έχουν κάνει κατάχρηση της βίζας τους. Επιπλέον, μπορούν να ελέγξουν τις προηγούμενες πτήσεις τους και να εντοπίσουν κατά πόσο ο ταξιδιώτης επιλέγει τη Συρία, για παράδειγμα, σαν προορισμό. Αν, λοιπόν, το όνομα επίδοξου επιβάτη συμπίπτει με λίστα πιθανών υπόπτων, τότε το NBTC στέλνει ενημέρωση στους συνοριοφύλακες. Μάλιστα, μέσα στο περασμένο έτος, οι «συναγερμοί» που έχουν… εκπέμψει από τη συγκεκριμένη υπηρεσία έχουν αγγίξει τις 100.000.
Από τους ελέγχους που διεξάγονται στο κέντρο, οι συνοριοφύλακες έχουν φτάσει στη σύλληψη 2.200 υπόπτων μεταξύ του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2012.