Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Το ανθρώπινο λάθος που δημιούργησε την Πύλη της Κολάσεως



Το Τουρκμενιστάν δεν είναι από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τους ταξιδιώτες. Αποτελεί έναν άγνωστο προορισμό για την πλειοψηφία του κόσμου. Όμως ένα τυχαίο γεγονός, δημιούργησε έναν εντυπωσιακό κρατήρα που προσελκύει εκατομμύρια κόσμου κάθε χρόνου.

Στην έρημο Καρακούμ, εργάτες στην προσπάθεια τους για εξόρυξη πετρελαίου, δημιούργησαν μια τεράστια τρύπα που αποκάλυψε ένα εντυπωσιακό θέαμα. Το έδαφος κατέρρευσε και βγήκαν στην επιφάνεια δηλητηριώδη αέρια. Οι επιστήμονες για να αποτρέψουν την εξάπλωση του αερίου, έδωσαν εντολή να κάψουν τη περιοχή. Όμως τα δηλητηριώδη αέρια, ήταν φυσικό αέριο και το απότελεσμα άφησε άφωνους τους πάντες.

Ο κρατήρας μετατράπηκε σε κόλαση, η φωτιά ήταν αδύνατο να σβήσει και εδώ και 46 χρόνια η φωτιά συνέχιζει να καίει με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Ενώ αρχικά είχε σχεδιαστεί επιχείρηση για να σφραγίσουν τον κρατήρα, όταν είδαν την προσέλευση των τουριστών στη περιοχή, αποφάσισαν να το αφήσουν ανοιχτό, και να το εκμεταλλευτούν οικονομικά. Έτσι η άγονη έρημος έχει μετατραπεί σε ένα τουριστικό θέρετρο με τα κέρδη από τους επισκέπτες να ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ.