Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Ανησυχία στις ΗΠΑ προκαλεί ρωσικός δορυφόρος - Φοβούνται ότι μπορεί να είναι «διαστημικό όπλο»



Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως το Πεντάγωνο παρακολουθεί ρωσικό δορυφόρο ο οποίος έχει αφύσικη συμπεριφορά.

«Δεν ξέρουμε με σιγουριά τι είναι και δεν υπάρχει τρόπος να το εξακριβώσουμε», δήλωσε η Ιλίμ Πομπλέτ, σε συνέδριο στην Ελβετία. Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε φόβους ότι είναι αδύνατο να διαπιστωθεί αν το εν λόγω αντικείμενο είναι όπλο.

Η Ρωσία αντέδρασε, χαρακτηρίζοντας αυτές τις δηλώσεις «αβάσιμες, συκοφαντικές κατηγορίες που βασίζονται σε υποψίες».

Ο εν λόγω δορυφόρος εκτοξεύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. «Η συμπεριφορά του είναι αντιφατική με τα όσα έχουμε δει έως τώρα από επιθεωρήσεις σε τροχιά ή διαστημικές επιχειρησιακές ικανότητες, συμπεριλαμβανομένων άλλων δραστηριοτήτων ρωσικών δορυφόρων επιθεώρησης», τόνισε η Πομπλέτ.

«Οι ρωσικές προθέσεις, σε ό,τι αφορά αυτό τον δορυφόρο είναι ασαφείς και προφανώς αποτελούν μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη», συμπλήρωσε, επικαλούμενη πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Διαστημικής Δύναμης της Ρωσίας, ο οποίος είχε πει ότι η υιοθέτηση «νέων πρότυπων όπλων», είναι ο βασικός στόχος αυτού του Σώματος.

Η Πομπλέτ ανέφερε πως οι ΗΠΑ έχουν σοβαρές ανησυχίες πως η Ρωσία αναπτύσσει όπλα κατά των δορυφόρων.

Τα διαστημικά όπλα μπορεί να σχεδιαστούν για να προκαλέσουν ζημιές με πιο διακριτικό τρόπο από τα παραδοσιακά όπλα, εξήγησε η Αλεξάντρα Στίκινγκς, ερευνήτρια- αναλύτρια στο Royal United Services Institute. «Τέτοια όπλα μπορεί να περιλαμβάνουν λέιζερ ή συχνότητες μικροκυμάτων, που θα μπορούσαν απλά να προκαλέσουν παύση λειτουργίας σε ένα δορυφόρο για κάποιο διάστημα, ή να τον απενεργοποιήσουν μόνιμα, χωρίς να τον καταστρέψουν», σημείωσε.

Όμως, είναι δύσκολο να ξέρει κάποιος αν τέτοια τεχνολογία είναι διαθέσιμη, καθώς τέτοιες πληροφορίες για τις διαστημικές δυνατότητες είναι απόρρητες, συμπλήρωσε η αναλύτρια. Παράλληλα υπογράμμισε ότι είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί ότι κάποια παρέμβαση στο διάστημα ήταν εσκεμμένη, μια εχθρική ενέργεια από κάποια συγκεκριμένη χώρα.