Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024 -

Αφρική: Η εμφάνιση κροκόδειλων ανέβαλε τον Αγιασμό των υδάτων στον ποταμό Ζαμβέζη



Τον λόγο για τον οποίο αναβλήθηκε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον ποταμό Ζαμβέζη στη Ζάμπια, όπου παραδοσιακά τελείται η ρίψη ανήμερα των Θεοφανείων, ανακοίνωσε η Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η προγραμματισμένη κατάδυση του Σταυρού και ο αγιαμσός των υδάτων στο Ζαμπέζι αναβλήθηκε λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που είχαν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση κροκόδειλων που είναι ο φόβος και ο τρόμος του ποταμού Ζαμβέζη για τους ανθρώπους.

Απρόβλεπτη η καθημερινή ζωή στην ιεραποστολή στην Αφρική η οποία εγκυμονεί ανά πάσα ώρα και στιγμή κινδύνους.

Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας Ιωάννης ρίπτει τον Τίμιο Σταυρό στον ποταμό Ζαμβέζη κατά τη διάρκεια παλαιότερου αγιασμού των υδάτων. 

Ο Ζαμβέζης είναι ποταμός της νότιας Αφρικής. Το μήκος του φτάνει τα 2,574 χλμ. και είναι ο 4ος μεγαλύτερος σε μήκος στην Αφρική. Η μέση παροχή του κυμαίνεται γύρω στα 20.000-22.000 κ. εκ./ δευτερολ. Ένα σχετικά μικρό τμήμα του είναι πλωτό.

Η Ζάμπια, την οποία διασχίζει κατά κύριο λόγο, έλαβε την ονομασία της από τον ποταμό. Σε όλη τη διαδρομή του σχηματίζει καταρράκτες, με πιο γνωστούς αυτούς της Βικτόρια.

Στη συμβολή των παραποτάμων του (Σανιάτι, Καφούε) βρίσκεται η τεχνητή λίμνη Καρίμπα και ένα φράγμα ύψους άνω των 100 μ. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες στον κόσμο, με μήκος 280 χλμ. και πλάτος 40 χλμ.

Οι πηγές του ποταμού βρίσκονται στα σύνορα της Ζάμπιας με την Ανγκόλα. Έπειτα διασχίζει τη Ζάμπια και ρέει νότια και ανατολικά, εκβάλλοντας στον Ινδικό ωκεανό στην περιοχή της Μοζαμβίκης. Σχηματίζει ένα μεγάλο δέλτα στις εκβολές του και αυτό αποτελείται από επτά μεγάλους βραχίονες και αρκετούς άλλους μικρότερους.