Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018 -
Ξάστερος ουρανός

10 °C

Σήμερα, 12. Δεκεμβρίου 2018

Αφγανιστάν: Στην πόλη Γκάζνι μπήκαν οι ΤαλιμπάνΣτην πόλη Γκάζνι του Αφγανιστάν, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας –λιγότερα από 200 χιλιόμετρα νότια της Καμπούλ– μπήκαν σήμερα οι Ταλιμπάν, με τις μάχες να μαίνονται. Πρόκειται για τη δεύτερη πρωτεύουσα επαρχίας που πέφτει –τουλάχιστον εν μέρει– στα χέρια των Ταλιμπάν μέσα σε τρεις μήνες, έπειτα από τη Φαράχ, στις 15η Μαΐου, που πάντως ανακαταλήφθηκε γρήγορα από τον στρατό.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της επαρχίας, τον Φαρίντ Άχμαντ Μάρσαλ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι «οι μαχητές των Ταλιμπάν άρχισαν την έφοδό τους χθες βράδυ επιτιθέμενοι σε σημεία ελέγχου γύρω από την πόλη. Οι μάχες με τις δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζονται και σήμερα, διευκρίνισε.

Κάτοικος της πόλης ανέφερε στο AFP: «Οι Ταλιμπάν είναι μέσα στην πόλη, χρησιμοποιούν τα μεγάφωνα του τζαμιού για να μας πουν να μείνουμε μέσα στα σπίτια μας. Ακούς συνέχεια ισχυρές εκρήξεις και πυρά, σε πιάνει τρόμος».

Σύμφωνα με πηγές των σωμάτων ασφαλείας Ειδικές Δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί προληπτικά τον περασμένο μήνα κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου Καμπούλ-Κανταχάρ καθώς αναμενόταν επίθεση των Ταλιμπάν στην πόλη