Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τσίπρας - Ζάεφ: Αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Σκοπίων



ην αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, και την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών με σειρά συμφωνιών που υπεγράφησαν ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξή Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας για «ιστορική μέρα» και «νέα εποχή στα Βαλκάνια».

Ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε και τη σύσταση κοινής επιτροπής για τη χρήση της ορολογίας και για τη διευθέτηση του ζητήματος των εμπορικών σημάτων. Επίσης, ο σκοπιανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μνημόνια συνεργασίας σε μεταφορές και ενέργεια, στην ψηφιοποίηση, τη γεωργία και την υγεία. Παράλληλα, υπενθύμισε τη δημιουργία νέου σημείου διασυνοριακής διέλευσης μεταξύ των δύο κρατών στους Προμάχους.

Ο κ. Ζάεφ χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα «καλό προσωπικό φίλο» και «φίλο της χώρας του» μιλώντας «νέα εποχή» στις σχέσεις των δύο χωρών. O σκοπιανός πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη που επικύρωσε το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ενώ στηρίζει και την ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

Για τα εμπορικά σήματα πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί από τις αρμόδιες επιτροπές. «Μέσα στα επόμενα 2 - 3 χρόνια τα θέματα αυτά θα έχουν λυθεί» εκτίμησε.