Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν θα ανεχθούμε την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο



«Παρακολουθήσαμε τις ανακοινώσεις και τα νέα σχετικά με τα σχέδια για την σταδιακή διεύρυνση των ελληνικών χωρικών υδάτων του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος Κοτζιά και του πρωθυπουργού και νυν υπουργού Εξωτερικών Τσίπρα» ανέφερε νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, πριν έρθει η απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ.

«Δεν είναι δυνατόν να δείξουμε ανεκτικότητα στα βήματα που δεν υπάρχει διμερής συμφωνία για το Αιγαίο, όπου οι δύο χώρες έχουν αντικριστές ακτές. Η πολιτική προειδοποίηση που εμπεριέχει η δήλωση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης με ημερομηνία 8 Ιουνίου 1995 σε αυτό το πλαίσιο διατηρεί ακόμα και σήμερα την ισχύ της. Οι απόψεις μας και οι προειδοποιήσεις μας σχετικά με αυτό το θέμα έχουν προωθηθεί και στον πρέσβη της Ελλάδος στην Άγκυρα» αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ουσία, τα παραπάνω σημαίνουν ότι η Άγκυρα στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. «Δεν θα επιτρέψουμε επέκταση στα 12 μίλια» είχε πει νωρίτερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Μερική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εκτός Αιγαίου, με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο να παραμένουν στα έξι μίλια, σημαίνει αποδοχή, πρώτον, του θεμελιώδους τουρκικού επιχειρήματος περί "ειδικών συνθηκών" στο Αιγαίο και, δεύτερον, της τουρκικής πρακτικής, καθώς η Τουρκία έχει διαφοροποιημένο μήκος χωρικών υδάτων. Τέτοιες κινήσεις που απασχολούν την εθνική πολιτική επί σαράντα πέντε χρόνια ούτε εξαγγέλλονται υπό τέτοιες ενδοκυβερνητικές συνθήκες, ούτε, πολύ περισσότερο, γίνονται έτσι, ως επικοινωνιακό αντίβαρο» είχε δηλώσει σχετικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μιλώντας, δε, στον ΘΕΜΑ 104,6, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κώστας Υφαντής είχε συμφωνήσει με την άποψη Βενιζέλου: «Εφόσον κάνουμε τα γύρω γύρω, αλλα όχι στο Αιγαίο, είναι σαν να επιβεβαιώνουμε την τουρκική επιχειρηματολογία».