Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Σοκαριστικές μαρτυρίες από το Γαύδος -"Αν δεν αντιδρούσαμε, θα μας έβρισκε στη μέση του πλοίου και θα μας βούλιαζε, δεν έκοβαν, μας είχαν κεντράρει" (βίντεο)



Νέες συγκλονιστικές μαρτυρίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τα όσα διαδραματίστηκαν στα Ίμια την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, όταν το τουρκικό πλοίο Umut εμβόλισε το ελληνικό περιπολικό «Γαύδος». 

 

Είναι οι μαρτυρίες μελών του πληρώματος. Ανθρώπων που διηγήθηκαν στους δικούς τους ανθρώπους (συγγενείς, φίλους) τα όσα έζησαν. Τα όσα σκέφτηκαν όταν το τουρκικό πλοίο έπεσε πάνω στο «Γαύδος».

Η στιγμή του εμβολισμού ήρθε στο φως μέσα από δυο συγκλονιστικά video που δημοσίευσε η Καθημερινή. Βίντεο που σύμφωνα με πληροφορίες έδειξε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ. Βίντεο που δείχνουν καρέ καρέ πως το τουρκικό πολεμικό πέφτει πάνω στο ελληνικό πλοίο.

Οι Τούρκοι αναπαράγουν «ξερά» τα video και…επιμένουν ότι τη στιγμή της σύγκρουσης το ελληνικό πλοίο ήταν μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα (!) και πως ο Τούρκος καπετάνιος προειδοποίησε να… απομακρυνθεί! Τα βίντεο (τρία συνολικά) βρίσκονται ήδη στα χέρια και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ήρθαν στο φως την ώρα που οι γείτονες συνεχίζουν το… χαβά τους και προκαλούν. Αυτή τη φορά με επίθεση στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Μια πρόκληση που έφερε αυστηρή απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Έτσι έζησαν τη νύχτα στα Ίμια

«Πιστεύαμε ότι το κάνει εκφοβιστικά και ότι θα σταματούσε. Δεν ήταν, άλλωστε, η πρώτη φορά που βλέπαμε τέτοιου είδους επιθετικότητα» φέρονται να έχουν πει σε δικούς τους ανθρώπους μέλη του πληρώματος του «Γαύδος», σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής.

«Βλέπουμε το τουρκικό σκάφος να έρχεται κατά πάνω μαςΠιστεύαμε ότι το κάνει εκφοβιστικά και ότι θα σταματούσε. Δεν ήταν, άλλωστε η πρώτη φορά που βλέπαμε τέτοιου είδους επιθετικότητα. Αυτό όμως δεν είχε ξαναγίνει.Όταν έφτασε στα 50-60 μέτρα από εμάς, ήμασταν πια σίγουροι ότι δεν μπλοφάρει. Δεν έκοψε ταχύτητα, δεν άλλαξε κατεύθυνση.

Ο καπετάνιος κατάλαβε ότι πρέπει να αντιδράσει άμεσα, όπως και έκανε. Ανέπτυξε ταχύτητα και το τουρκικό σκάφος μας χτύπησε στην πρύμνη. Αν δεν αντιδρούσαμε, θα μας έβρισκε στη μέση του πλοίου και θα μας βούλιαζε.

Εκείνη την ώρα τρομάζεις, γιατί δεν ξέρεις μέχρι που είναι διατεθειμένοι να φτάσουν και τι εντολές έχουν πάρει», λέει το πλήρωμα για τη νύχτα της 12ηςΦεβρουαρίου στα Ίμια.

 

«Αν μας είχε πετύχει στη μέση, θα είχαμε θύματα»
Πριν από μερικές μέρες, εξίσου συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία μέλους του πληρώματος εκπομπή Live News του Epsilon. «Ήμασταν περιπολία στο ένα μίλι. Στο ρελαντί. Τους είδαμε που έρχονταν με ταχύτητα προς τη μεριά μας. Είχαμε εντολή για διακριτική παρακολούθηση. Ήταν μακριά και πιστεύαμε ότι θα «έκοβαν» ή θα άλλαζαν πορεία την τελευταία στιγμή όπως κάνουν συχνά.

Όμως αυτή τη φορά δεν έκοβαν, ερχόντουσαν κατά πάνω μας. Μας είχαν κεντράρει. Οι περισσότεροι από το πλήρωμα ήταν στη γέφυρα και την υπερκατασκευή. Εμείς τους φωνάζαμε ακολουθώντας τις οδηγίες: «Είστε στα ελληνικά χωρικά ύδατα! Απομακρυνθείτε!» Τουλάχιστον 5 φορές ειδοποιήσαμε. Δεν λάβαμε καμία απάντηση. Συνέχιζαν να πλησιάζουν με ταχύτητα. Στα 50 μέτρα καταλάβαμε ότι δεν θα κόψει».

Ο κυβερνήτης του ΠΑΘ 090 φωνάζει: «Πρόσω όλα! Πάσει δυνάμει!». Τότε το 100 μέτρων βαρύ σιδερένιο σκαρί της τουρκικής ακτοφυλακής έπεσε με δύναμη πάνω στο πλωτό του λιμενικού. Ο κυβερνήτης δίνει αμέσως διαταγή. «Στο μηχανοστάσιο γρήγορα! Δείτε αν βάζουμε νερά».

«Μας βρήκε στα αριστερά. Ξήλωσε όλο το κατάστρωμα… Μας ρώτησαν αν μπορούμε να πλεύσουμε μέχρι τη Λέρο, απαντήσαμε θετικά και στην συνέχεια αποχωρήσαμε από το σημείο. Ήταν και το 060 στην περιοχή αλλά ήθελαν να χτυπήσουν το μεγάλο… Ήθελαν νεκρούς! Αν μας είχε πετύχει στην μέση θα είχαμε θύματα. Δόξα τω Θεώ είμαστε καλά» περιγράφει με κομμένη την ανάσα το μέλος του πληρώματος.

Ζημιές στο «Γαύδος»

Η ζημιά που έχει υποστεί το ελληνικό περιπολικό χαρακτηρίζεται σημαντική. Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, υπάρχουν πληροφορίες ότι ξηλώθηκε και μέρος του καταστρώματος (κουβέρτα).

Η Καθημερινή, εκτός από τα video από τη στιγμή της σύγκρουσης, δημοσιεύει και φωτογραφίες από τις ζημιές στο «Γαύδος». Έχει «τραυματιστεί» στα κάγκελα, στο κάλυμμα του αεραγωγού που συνδέεται με το μηχανοστάσιο και στον ιστό του ασυρμάτου που έχει διπλώσει.