Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Οι αντιεξουσιαστές κατέλαβαν ξανά το κτίριο της οδού Ζαΐμη στα Εξάρχεια



Λίγες ημέρες μετά τις αστυνομικές επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων σε κτίρια στα Εξάρχεια, αντιεξουσιαστές τα ανακατέλαβαν.

Το βράδυ της Παρασκευής, αντιεξουσιαστές ανακατέλαβαν το κτίριο στη Ζαΐμη 11 (ανήκει στην ΕΣΗΕΑ), που είχε εκκενωθεί από την αστυνομία τη Δευτέρα.

Να θυμίσουμε πως την Πέμπτη, στα χέρια αναρχικών πέρασε και πάλι το κτίριο στην οδό Καλλιδρομίου, γνωστό και ως κατάληψη Gare.

Την ίδια ημέρα, μία άλλη ομάδα περίπου 70-80 αντιεξουσιαστών επιχείρησε να ανακαταλάβει το κτίριο της οδού Ματρόζου 45 στο Κουκάκι, ωστόσο, δύναμη της ΕΛ.ΑΣ. το απέτρεψε, δεχόμενη «πυρά» από μάρμαρα, πέτρες και πυροσβεστήρες.

Αντίστοιχη κίνηση, μικρότερης δυναμικής όμως, έγινε και για την κατάληψη της οδού Ζαΐμη (το κτίριο ανήκει στην ΕΣΗΕΑ), καθώς έγινε προσπάθεια ανακατάληψης, η οποία ανεκόπη.

Αναφορικά με την εκκένωση της κατάληψης Gare να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η δεύτερη φορά σε διάστημα τριών μηνών, που εκκενώθηκε και ανακαταλήφθηκε. Το Νοέμβριο, όταν είχε γίνει η προηγούμενη αποτυχημένη απόπειρα εκκένωσης, μέσα στο κτίριο είχαν εντοπιστεί εμπρηστικοί μηχανισμοί, μπιτόνια με εύφλεκτο υγρό και καδρόνια, ενώ είχαν συλληφθεί τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας που είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης επιτέθηκε εναντίον των αστυνομικών. Πρόκειται για τον 44χρονο ο οποίος είχε συλληφθεί σε μπυραρία στη Νέα Φιλαδέλφεια μετά τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης και είχε κατηγορηθεί τότε ως μέλος της «Συνομωσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». Η σύλληψή του μαζί με άλλα τέσσερα άτομα είχε γίνει τον Μάιο του 2013 λίγους μήνες μετά τις συλλήψεις των «Πυρήνων». Οι συγκεκριμένοι συλληφθέντες τότε είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Μερικές ημέρες αργότερα το τριώροφο κτίριο, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., είχε γίνει «αποθήκη» πολεμοφοδίων και «ορμητήριο» επιθέσεων για ομάδες αντιεξουσιαστών. Ετσι, οι αντιεξουσιαστές που συνελήφθησαν αλλά δεν προφυλακίστηκαν, παραβίασαν και πάλι τη πόρτα, απενεργοποίησαν τον συναγερμό και κατέλαβαν για μια ακόμη φορά το κτίριο. Στελέχη της αστυνομίας, υποστήριζαν ότι κατά την διάρκεια των σοβαρών επεισοδίων στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, αρκετοί από τους κουκουλοφόρους είχαν βρει καταφύγιο στο τριώροφο κτίριο και έπαιρναν από αυτό πολεμοφόδια που χρησιμοποιούσαν στις συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Μετά από εκείνη την εκκένωση οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει στο εσωτερικό του κτιρίου χάρτες της Αττικής, κινητά τηλέφωνα και συσκευές ασυρμάτων, αλλά και ένα τετράδιο με οδηγίες και τίτλο «Σαμποτάζ στα συστήματά ελέγχου». Δίπλα υπήρχαν και αυτοκόλλητες ταινίες στις οποίες έγραφαν «καλικάντζαροι των λεωφορείων» ενώ το ενδιαφέρον των Αρχών είχαν κεντρίσει τα usb και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής που είχε βρεθεί. Οι καταληψίες είχαν προσπαθήσει να πετάξουν στις διπλανές ταράτσες τις εμπρηστικές μολότοφ ώστε όταν θα έμπαιναν στο χώρο οι αστυνομικοί να μην τις έβρισκαν και έτσι να απέφευγαν τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος κάτι το οποίο, όμως, δεν γλίτωσαν καθώς στον δεύτερο όροφο προλάβουν να εντοπίσουν μπιτόνια και εύφλεκτο υγρό και κροτίδες μαζί με μεταλλικά σφαιρίδια.

Να σημειωθεί πως πλέον η «χαρτογραφημένη» λίστα των καταλήψεων περιλαμβάνει 44 κτίρια, εκ των οποίων τα 23 δημόσια, 16 ιδιωτικά, ένα στο δημόσιο και ιδιώτες και για 4 είναι άγνωστο το ιδιοκτησιακό καθεστώς.