Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Νέο Μισθολόγιο: Τι προτείνουν για τις κρατήσεις οι ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας



Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με αίτημα του προς το Υπουργείο Οικονομικών ζητά η μισθοδοσία του Ιανουαρίου για το στρατιωτικό προσωπικό να μην έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2017. 

Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε το onalert η μισθοδοσία Ιανουαρίου δεν θα περιέχει τις κρατήσεις που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου. 

Όσο αφορά το πρόβλημα που προκύπτει με τις κρατήσεις οι ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας το είχαν ήδη εντοπίσει. 
Συγκεκριμένα οι ομοσπονδίες προτείνουν οι κρατήσεις που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου να καταβληθούν τμηματικά σε 12 δόσεις. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους “προτάθηκε από πλευράς εκπροσώπου εργαζομένων Ελληνικής Αστυνομίας η εισαγωγή δώδεκα (12) δόσεων για τις όποιες προκύπτουσες επιπλέον κρατήσεις υπέρ κύριας σύνταξης από την αναδρομική εφαρμογή του νέου μισθολογίου”.
Επιπλέον ειναι σαφές οτι οι ομοσπονδίες δεν επιθυμούν να μετατεθεί η ημερομηνία εφαρμογής του νομοσχεδίου το 2018, και αυτο για να μην χαθούν τα επιδόματα.

Οι ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας καταγγέλουν την νομοθετική ρύθμιση που έφερε το ΥΠΕΘΑ τον Νοέμβριο με τη μορφή τροπολογίας "και ρυθμίζει ζητήματα των Μετοχικών Ταμείων μας (εξουσιοδότηση για την έκδοση ΚΥΑ) και η εκκρεμής ακόμα νομοθετική ρύθμιση που τροποποιεί το πλαίσιο κρατήσεων και παροχών του ΤΑΛΣ, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω εκκρεμότητα ως απαράδεκτη”, αναφέρουν στην ανακοίνωση.

“… οι Ομοσπονδίες, εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους, αποφάσισαν ομόφωνα την εισαγωγή εκ νέου του εν λόγω θέματος, διευρυμένου πλέον, έτσι ώστε να αφορά όλα τα Σώματα Ασφαλείας, ήτοι Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα και Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή. Άλλωστε, την καταγγελία και απόσυρση του νέου μισθολογίου «εκτρώματος», καθώς και τον διάλογο της Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, εμείς ήμασταν που τα ζητούσαμε επιμόνως, μέσα και έξω από τη Βουλή, εν αντιθέσει με άλλους «εκπροσώπους» που έδιναν συγχαρητήρια στους εμπνευστές του", επισημαίνουν στην ίδια ανακοίνωση.

Πάντως, θα είναι μεγάλες οι οικονομικές επιπτώσεις για τα στελέχη εαν δεν εφαρμοστεί σύντομα το νέο μισθολόγιο