Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ν. Κοτζιάς για Σκοπιανό: Λίγες μέρες υπομονή για τη συμφωνία



Για αναστοχασμό λίγων ημερών από την Σκοπιανή πλευρά έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τονίζοντας ότι αίσθησή του είναι πως σε λίγες μέρες τα προβλήματα θα ξεπεραστούν και θα έρθει η συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι «έρχεται η στιγμή που πρέπει να πεις το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τώρα συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες και θέλησε να αναστοχαστεί. Αίσθησή μου είναι ότι σε πολύ λίγες μέρες θα ξεπεραστούν».

«Η διαπραγμάτευση δεν είναι αγώνας 100 μέτρων ούτε 100 χλμ. Έχει τα πάνω και τα κάτω της αλλά ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να έχει υπομονή και νηφαλιότητα», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό η συμφωνία είναι ένας καλός συμβιβασμός από τον οποίο θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι στις διαπραγματεύσεις Αθήνας-Σκοπίων δεν ανακατεύθηκε ο ξένος παράγοντας σε κανένα σημείο, ενώ ανέφερε ότι κάποιες ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχτεί την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια», χωρίς erga omnes.

Όπως είπε ο κ. Κοτζιάς από τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ,Μάθιου Νίμιτς, η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει το «Μακεδονία-Σκόπια» και η ΠΓΔΜ έχει απορρίψει το «Μακεδονία του Βαρδάρη» και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν τα «Νέα Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία» και «Άνω Μακεδονία».