Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

"Μπλε Πατρίδα": Μεγάλη "πρόβα πολέμου" σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο ετοιμάζουν οι Τούρκοι



Νέα μεγάλη στρατιωτική άσκηση προετοιμάζει η Τουρκία στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο, με την συμμετοχή δυνάμεων του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως προαναγγέλλει στο πρωτοσέλιδο της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα ‘Γενί Σαφάκ’.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η εν λόγω άσκηση θα είναι η μεγαλύτερη ναυτική και αεροπορική άσκηση που έχει πραμγατοποιήσει η Τουρκία και θα λάβει χώρα από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 3 Μαρτίου. Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, η οποία, ωστόσο, περιλαμβάνει και περιοχές που θεωρούνται αμφιλεγόμενες από Ελλάδα και Κύπρο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα. 

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, σκοπός της Άγκυρας είναι να στείλει μήνυμα για τις προθέσεις της σε Αθήνα και Λευκωσία.

Η άσκηση ‘Μπλε Πατρίδα’ αναμένεται να είναι ‘η μεγαλύτερη πρόβα πολέμου’, σχολιάζει η ‘Γενί Σαφάκ’, ενάντια στις προσπάθειες της Ελλάδας και της Κύπρου για ναυτική υπεροχή και κατοχή στις εν λόγω θάλασσες.

Η εφημερίδα κάνει αναφορά και στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, περί ‘462 τ.χλμ. μπλε πατρίδας’, και σημειώνει ότι στην άσκηση θα λάβει μέρος και το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας.

«Η τουρκική άσκηση θα αποτελεί απάντηση στην επίδειξη δύναμης που θα προσπαθήσουν να κάνουν την ίδια περίοδο με αντίστοιχη κοινή άσκηση η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος και το Ισραήλ», αναφέρεται, ενώ σημειώνεται ότι «Ελλάδα και Κύπρος, που προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην ανατ. Μεσόγειο, αναμένεται να παρακολουθήσουν με μεγάλη προσοχή την ‘Μπλε Πατρίδα’».

«Με την άσκηση αυτή, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα ενισχύσουν την κυριαρχία τους στην 462 τετραγωνικών χιλιομέτρων θάλασσα και θα απευθύνει μία σαφή προειδοποίηση σε όσους προετοιμάζουν χάρτες εισβολής», καταλήγει το δημοσίευμα της ‘Γενί Σαφάκ’, ενώ άλλα μέσα ενημέρωσης, όπως η φιλοκυβερνητική εφημερίδα ‘Ακσάμ’, αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ‘η άσκηση θα κάνει τους Έλληνες να τρέμουν’.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, κατά τη διάρκεια της άσκησης «Μπλε Πατρίδα» θα διεξαχθούν σενάρια που θα συμπεριλαμβάνουν επιχειρήσεις ναυτικής αποτροπής και θα γίνει και εκτεταμένη χρήση εγχώριων οπλικών και ηλεκτρονικών συστημάτων.