Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κατρούγκαλος για Τουρκία: Συμφέρον μας να συζητά με όρους διεθνούς Δικαίου



Ο κ. Κατρούγκαλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό NEWS 247 διευκρίνισε πως “όταν προχωρούμε σε τέτοιες κινήσεις που ακόμη δεν έχουν γίνει δεκτές πλήρως από την άλλη πλευρά είναι προς το συμφέρον της δικής μας χώρας να μιλάμε πάντα με όρους διεθνούς Δικαίου και να αναγνωρίζουμε όσα δικαιώματα έχει η άλλη πλευρά από το Δίκαιο της Θάλασσας, από το διεθνές Δίκαιο».

«Υπάρχει μικροκομματισμός από μεριάς των ανακοινώσεων της ΝΔ» και συμπλήρωσε: «Δεν καταλαβαίνω πως μπορεί να υπάρχει αμφιβολία, σε κάτι που είναι η πάγια εθνική πολιτική γραμμή. Δεν υπάρχει κάποια απόκλιση σε αυτά που είπα, με αυτά που πάντα λέγαμε».

Ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε και στον κ. Κουμουτσάκο ότι συνδέει τα ελληνοτουρκικά με τις Πρέσπες εκφράζοντας την απορία του για τη σύνδεση των δύο θεμάτων τονίζοντας ότι «ο τομεάρχης της ΝΔ προφανώς παρασύρεται από το γενικότερο κλίμα λαϊκισμού στο Κόμμα του». Παράλληλα, είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι ώριμη η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για κάτι ανάλογο με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Χαρακτηρίζοντας ως «αντιρεαλιστικό» να ελπίζει κανείς ριζική επίλυση των διαφορών με την Τουρκία, αποσαφήνισε ότι «κάνουμε πολύ μικρά βήματα, γενικής αποδοχής γιατί αφορούν ήπια πολιτική και διμερή ζητήματα κυρίως στον τομέα της οικονομίας ή στον τομέα της οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης, ούτως ώστε κάθε μήνα να προωθούμε λίγο παρακάτω, ένα χιλιοστό τη θετική ατζέντα. Να αποκλιμακώνουμε την ένταση και να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις διαλόγου».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο ενεργειακού ενδιαφέροντος ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «αυτή η προοπτική μπορεί να υπάρχει… όταν η Τουρκία αποφασίσει ότι θα σέβεται το διεθνές Δίκαιο, δεν θα το αμφισβητεί και δεν θα προκαλεί». Αυτή τη στιγμή, όπως ανέφερε, «το ζητούμενο είναι να γίνει πλήρως σεβαστό το διεθνές Δίκαιο. Αν ξεκινήσουμε από αυτή την αποδοχή του πλαισίου των κανόνων και της συζήτησης, μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω».

«Είναι αυτό που κάνουμε. Για να το πω πιο καθαρά: πρέπει να έχουμε ισχυρή εξωτερική πολιτική η οποία εξασφαλίζεται με τις διπλωματικές μας πρωτοβουλίες να αποκρούουμε την προβολή ισχύος της άλλης πλευράς και αυτό το έχουμε κάνει με τις τριμερείς συνεργασίες. Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη από την επιτυχία αυτής της πλευράς της πολιτικής μας, από τη σύνοδο 3+1 που στην πραγματικότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν τον ρόλο μας ως εξαγωγέα σταθερότητας στην περιοχή» τόνισε και επισήμανε ότι «ιδιαίτερα σημαντικό είναι η αποτροπή και ο περιορισμός της πολιτικής της άλλης πλευράς όταν θέλει να προβάλλει ισχύ: να κάνουμε την Τουρκία να συζητά στο δικό μας πλαίσιο που είναι το πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας».

Αναφερόμενος στην επικείμενη συζήτηση Ελλάδας-Τουρκίας για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είπε ότι «το πρώτο πράγμα που θα κάνουν είναι μια ανακεφαλαίωση του που βρισκόμαστε. Γιατί έχουμε σημαντικά μέτρα εμπιστοσύνης που έχουν αποφασιστεί στο παρελθόν κατ’ εξοχήν το Μνημόνιο «Παπούλια – Γιλμάζ» που επιβάλλει μια αποχή από ασκήσεις στο Αιγαίο το καλοκαίρι αλλά και σε περιόδους θρησκευτικών εορτών που δεν είναι σαφές ότι γίνεται κατανοητό από τις δυο πλευρές με τον ίδιο τρόπο» αποσαφήνισε.

Χαράσσοντας το γενικότερα πλαίσιο συζήτησης, είπε πως «γίνεται μια προσπάθεια να δούμε τι υπάρχει ώστε να εφαρμόζεται, γίνονται συζητήσεις και μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας στις οποίες υπάρχει η συμμετοχή και δικού μας κλιμακίου μήπως τυχόν μπορούμε να συμπληρώσουμε αυτά τα μέτρα με άλλα». Σε αυτό το πλαίσιο, κατέστησε σαφές πως ο σκοπός είναι η αποκλιμάκωση της έντασης και η αποφυγή ενός θερμού επεισοδίου. Αυτό είναι μια ατζέντα μέτρων που δεν επιλύουν την κατάσταση, αλλά μας αποτρέπουν από την επιδείνωσή της, υπογράμμισε περαιτέρω.Μιλώντας για τη θετική ατζέντα στη συζήτηση μεταξύ των δύο χώρων, ανέφερε ενδεικτικά πως από τις 2 Ιουνίου έχει εξασφαλιστεί να ξεκινήσει η πρώτη γραμμή Λαυρίου – Σμύρνης. «Προσπαθούμε να προχωρήσουμε πράγματι αυτή τη θετική ατζέντα ώστε να έχουμε κι άλλες συνδέσεις και αεροπορικές και ναυτοπλοϊκές» συμπλήρωσε.