Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η Τουρκική ακτοφυλακή στην Κυπριακή ΑΟΖ



Σε νέα κλιμάκωση των προκλήσεων προχωρούν η Τουρκία και το ψευδοκράτος, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ανέθεσαν στην τουρκική ακτοφυλακή να κάνει περιπολίες και να παρακολουθεί στενά τα σκάφη «τρίτων χωρών» που πραγματοποιούν έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου και την ανατολική Μεσόγειο.

 

Την αποκάλυψη, σύμφωνα με το κυπριακό SigmaLive, έκανε ο Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, λίγη ώρα μετά το νέο εθνικιστικό παραλήρημα Μπαχτσελί, ο οποίος είπε ότι «ο Τσίπρας πρέπει να πάρει μαθήματα από τους παππούδες του που πετάξαμε στη θάλασσα».

 

Ο Μποζκούρτ, μεταξύ άλλων, δημοσιοποίησε και έγγραφα που φανερώνουν την αυξημένη κινητοποίηση των Αρχών της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

 

Ο δημοσιογράφος -ο οποίος είναι χαρακτηρισμένος ως αντιφρονούντας στην Τουρκία- επισημαίνει ότι από τα έγγραφα προκύπτει ότι «η τουρκική ακτοφυλακή διευρύνει τη συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους σε θέματα πληροφοριών, επικοινωνίας και πολλά ακόμη. Το πρωτόκολλο αναφέρει ρητά την παρακολούθηση σκαφών εξερεύνησης πετρελαίου/αερίου από τρίτες χώρες που πραγματοποιούν έρευνες χωρίς άδεια στην ανοικτή θάλασσα (της Ανατολικής Μεσογείου)».

 

Δείτε τα έγγραφα που φανερώνουν τα νέα «καθήκοντα» της τουρκικής ακτοφυλακής:

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη καταγράφηκε ένα μπαράζ «θερμών» δηλώσεων από την Τουρκία κατά της Ελλάδας και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός απάντησε στις δηλώσεις Ερντογάν, και τη «σκυτάλη» πήρε ο εκπρόσωπος του AKP, Ομέρ Τσελίκ, καλώντας τον κ. Τσίπρα να αφήσει τις «κούφιες δηλώσεις». Σύμφωνα με αναλυτές, η Αγκυρα επιλέγει να ανεβάσει το «θερμόμετρο» λόγω της πρόσφατης ήττας του κόμματος Ερντογάν στις εκλογές της Κωνσταντινούπολης. Τα γερμανικά ΜΜΕ, μάλιστα, χαρακτήρισαν το εκλογικό αποτέλεσμα ως «την αρχή του τέλους του Ερντογανισμού»

Πηγή κειμένου: 

iefimerida.gr