Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Χώρο για άνετες παραβιάσεις ζητούν οι Τούρκοι στο Αιγαίο!



Η Άγκυρα επανέφερε στις συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης το θέμα των αναχαιτίσεων στο Αιγαίο, ζητώντας να καθοριστούν κάποιοι κανόνες για την αποφυγή ατυχήματος!

Η πρόταση έχει “πέσει στο τραπέζι” και παλαιότερα σε άλλους κύκλους συζητήσεων για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Οι Τούρκοι ζητούσαν ούτε λίγο, ούτε πολύ να τεθεί όριο στην απόσταση προσέγγισης ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών ! Προτάσεις που βεβαίως ούτε συζητήθηκαν από την ελληνική πλευρά. Τώρα οι Τούρκοι επαναφέρουν την αστεία πρόταση και αυτό εξηγεί εν μέρει τη συμπεριφορά τους το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο. Τι κάνουν οι Τούρκοι; Ακριβώς τα αντίθετα απ΄ αυτά που ζητούν!

Οι περιπτώσεις στις οποίες οι Τούρκοι έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια πτήσεων είναι πολλές τον τελευταίο μήνα. Περιστατικά που θα μπορούσν να είχαν οδηγήσει σε τραγωδίες έχουν καταγραφεί και αναφερθεί από την Πολεμική Αεροπορία:

•Χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν αναφέρει πολύ επικίνδυνους ελιγμούς από Τούρκους. Ξαφνικές αλλαγές ύψους, απότομοι ελιγμοί την ώρα που βρίσκονται δίπλα σε ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη. Άφεση αερόφυλλων (flares) που χρησιμοποιούνται για την αποφυγή πυραύλων σε πραγματικές συνθήκες μάχης και άλλα πολλά έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα που θυμίζει την περίοδο πριν το περιστατικό με τον Ηλιάκη στην Κάρπαθο, τέτοιες μέρες τον Μάϊο του 2006.

•Σε δύο περιπτώσεις υπήρξε σημαντικό πρόβλημα σε πολιτικές πτήσεις! Και οι δύο καταγράφηκαν στη περιοχή των Δωδεκανήσων. Η πρώτη όταν πολιτικό αερσκάφος βρισκόταν σε φάση προσγείωσης στην Κω. Το σύστημα αποφυγής συγκρούσεων ενεργοποιήθηκε αυτόματα, γιατί εκείνη τη στιγμή τουρκικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 πετούσε πολύ κοντά στο αεροσκάφος.

•Η δεύτερη περίπτωση καταγράφηκε επίσης στα Δωδεκάνησα, όταν πάλι το σύστημα αποφυγής σύγκρουσης πολιτκού αεροσκάφους ενεργοποιήθηκε ,επειδή τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος κατευθυνόταν προς τη πορεία που πετούσε! Το πολιτικό αεροσκάφος αναγκάστηκε να αλλάξει ύψος για να αποφύγει οποιοδήποτε δυσάρεστο ενδεχόμενο.

Έχοντας επιβάλει αυτή την εικόνα αβεβαιότητας, ανασφάλειας και τρομοκρατίας στο Αιγαίο, οι Τούρκοι έρχονται με θράσος να προτείνουν μέτρα για την αποφυγή ατυχημάτων!

 

Η θέση της Πολεμικής Αεροπορίας δεν μπορεί να ΄ναι διαφορετική. Κατηγορηματικά αρνείται να συζητήσει οποιαδήποτε …διευκόλυνση στους Τούρκους για να παραβιάζουν πιο άνετα και με ασφάλεια τον εναέριο χώρο του Αιγαίου! “Δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους Τούρκους. Δεν μπορεί κανείς να συζητήσει καν τέτοιες προτάσεις”, λένε πηγές της ΠΑ.

Σ΄ αυτά τα περιστατικά θα πρέπει να προσθέσουμε και την όλο και πιο συχνή παρουσία μη επανδρωμένων αεροσκαφών των Τούρκων στο Αιγαίο. Η πιο αξιοσημείωτη περίπτωση είναι ο εντοπισμός τουρκικού UAV στην περιοχή της Ικαρίας. Το UAV πέταξε πάνω από πολεμικό μας πλοίο, το πλήρωμα του οποίου το εντόπισε.

Εξίσου σοβαρή είναι η κατάσταση και στη θάλασσα ,όπου κατά τη διάρκεια της άσκησης “Θαλασσόλυκος” οι Τούρκοι έκαναν πολλές παραβιάσεις χωρικών υδάτων με αυτή στη Σίφνο να γίνεται και θέμα “από την ανάποδη” από το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Οι Τούρκοι παρουσίασαν την παραβίαση ως…παρενόχληση της τουρκικής φρεγάτας από ελληνική πυραυλάκατο.

Το πρόβλημα κατά τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, είναι ότι όσο πλησιάζουμε την 23η Ιουνίου και την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στην Κωνσταντινούπολη που θα κρίνει πολλά για το μέλλον του Ερντογάν , τόσο ο εκνευρισμός της Άγκυρας θα γίνεται όλο και μεγαλύτερος. Δύο ακόμη παράγοντες αναμένεται να επιδράσουν αρνητικά:

•Η τραγική κατάσταση της οικονομίας στην γειτονική χώρα και

*Η αναπόφευκτη όπως όλα δείχνουν επιβολή κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας για το θέμα των S-400. Η Ουάσινγκτον έχει θέσει τη 15η Ιουνίου ως χρονικό όριο για να απαντήσει η Τουρκία τι σκοπεύει να κάνει με το θέμα των S-400. Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη θα ΄ναι απίθανο ο Ερντογάν να κάνει πίσω, Συνεπώς είναι πιθανότερο ότι πριν τις εκλογές η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια δέσμη σκληρών μέτρων από τις ΗΠΑ εναντίον της που θα διαλύσει ότι έχει απομείνει όρθιο στην τουρκική οικονομία.

Δύσκολα μπορεί να υπάρξει αισιοδοξία για τα ελληνοτουρκικά με αυτά τα δεδομένα. Μοναδική ελπίδα είναι ο Ερντογάν να επιλέξει το δρόμο της λογικής.

Πηγή: militaire.gr