Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Δεν έφθαναν τα Ιμια απειλεί κιόλας ο Ερντογάν: Μην κάνετε λάθος σε Κύπρο και Αιγαίο


«Οι μαγκιές είναι μέχρι να δουν τον στρατό, τα καράβια και τα αεροπλάνα μας», δήλωσε προκλητικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος τόσο στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ όσο και στις βραχονησίδες του Αιγαίου. «Προειδοποιούμε αυτούς που κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς σε Κύπρο και Αιγαίο να μην κάνουν λανθασμένες κινήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του στην Άγκυρα.

 

«Ό,τι είναι για μας το Αφρίν, είναι και το Αιγαίο και η Κύπρος. Θα εξευτελιστούν. Η Τουρκία θα διαφυλάξει όλα τα δικαιώματά της που πηγάζουν από τις διεθνείς συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο», τόνισε

 

Όμως δεν σταμάτησε εδώ, συνεχίζοντας τις προκλητικές δηλώσεις. «Να μην νομίζουν ότι διαφεύγουν της προσοχής μας οι έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου και οι καιροσκοπικές πρωτοβουλίες στις βραχονησίδες του Αιγαίου. Όπως χαλάσαμε με την επιχείρηση "Ασπίδα του Ευφράτη" και τώρα με την επιχείρηση "Κλάδος Ελαίας" τα σχέδια εκείνων που κάνουν λάθος λογαριασμούς στα νότια σύνορά μας, έτσι θα χαλάσουμε και τα σχέδια εκείνων» είπε ο Ερντογάν.

 

 

Αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο, συνέστησε στις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται ανοιχτά της Κύπρου να μην γίνονται "όργανο" σε υποθέσεις που ξεπερνούν τα όρια και την δύναμή τους εμπιστευόμενες την ελληνοτουρκική πλευρά. «Η δική τους παλληκαριά φτάνει μέχρις ότου να δουν το στρατό μας, τα πλοία μας και τα αεροσκάφη μας. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή η δουλειά δεν γίνεται τραβώντας μυστικά φωτογραφίες βράχων από μακριά, με συμφωνίες που δεν έχουν καμιά ισχύ και με μεταφορά γεωτρύπανων στην περιοχή», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

 

 

Δείτε στο βίντεο πώς αποθεώθηκε ο Ερντογάν από τους βουλευτές του όταν έκανε αυτές τις δηλώσεις.

 

 

Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, απαντώντας σε ερώτηση του real.gr κατά τη σημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες, προειδοποίησε τον Τούρκο Πρόεδρο ότι "οι αρνητικές δηλώσεις που καταστρέφουν τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγονται, ειδικά στον δρόμο προς τη Βάρνα" -( όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας στις 26 Μαρτίου).

Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος μάλιστα δήλωσε ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι συναντήθηκε στο Κουβέιτ στο περιθώριο συνεδρίου για το Ιράκ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκία Μελβούτ Τσαβούσογλου και συζήτησε μεταξύ άλλων και για την υπόθεση της Κύπρου.