Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Αυστηρό μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα: Καταλυτική - στρατιωτική η ανταπάντηση στις προκλήσεις



Σκληρή γραμμή στην αντιμετώπιση της οποιασδήποτε τουρκικής πρόκλησης στο Αιγαίο. Η απόφαση είναι οριστική και έχει το πράσινο φως της κυβέρνησης και προμετωπίδα της αποτελεί η αυστηρή προειδοποίηση προς την Άγκυρα: “Θα υπάρξει καταλυτική στρατιωτική απάντηση. Αυτή τη φορά δεν θα περιμένουμε την όποια παρέμβαση αποκλιμάκωσης. Άλλο 1996 κι άλλο 2018.”

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Real News" για την ελληνική στάση είναι ενημερωμένος και ο αμερικανικός παράγοντας. Το ίδιο μήνυμα άλλωστε έχει εκπέμπψει ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης προς τον Τούρκο ομόλογο του, Χουλουσί Ακάρ, κατά την τελευταία συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ. 

Τα σενάρια επίθεσης 

Η επιχείρηση κατάληψης ελληνικού εδάφους είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται σοβαρά. Κι αυτό περιλαμβάνει την κατάληψη μιας βραχονησίδας μέχρι και την προσπάθεια κατάληψης κατοικημένου νησιού. Το μυαλό όλων πάει στο Καστελόριζο το οποίο όμως είναι θωρακισμένο σε έδαφος θάλασσα και αέρα. 

Στο ΓΕΕΘΑ εκτιμούν ότι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος αποτροπής της Τουρκίας είναι να συνειδητοποιήσει πως οι απώλειες που θα έχει θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τα επικοινωνιακά και τα άλλα κέρδη που επιδιώκει. Στο ΓΕΕΘΑ δεν επικεντρώνονται μόνο στα Ιμια. Πιστεύουν ότι η εκδήλωση μιας επιθετικής τουρκικής ενέργειας μπορεί να γίνει σε πολλά σημεία του Αιγαίου. Ενα από αυτά είναι για παράδειγμα το νησί Παναγιά που βρίσκεται πολύ κοντά στις Οινούσσες.

Το άγνωστο επεισόδιο με το ΠΑΘ "ΦΟΥΡΝΟΙ" πριν τον εμβολισμό του "ΓΑΥΔΟΣ"

Ενα άγνωστο επεισόδιο που εκτυλίχθηκε στα Ιμια μερικές ώρες πριν από τον εμβολισμό του «Γαύδος» από την τουρκική ακταιωρό, η εντολή του Κέντρου Επιχειρήσεων το βράδυ της Δευτέρας στο πλοίο ανοικτής θάλασσας (ΠΑΘ) «Φούρνοι» του Λιμενικού να μετακινηθεί από την Καλόλιμνο στα Ιμια και η σιγή ασυρμάτου μετά τη σύγκρουση των δύο πλοίων συνθέτουν το παρασκήνιο του «θερμού» επεισοδίου που εκτυλίχθηκε τη νύχτα της Δευτέρας. Οπως καθημερινά από τις αρχές Ιανουαρίου, πλοία του Λιμενικού εκτελούν περιπολίες στην περιοχή των Ιμίων. Tο 060 παρέμενε για λόγους τακτικής μακριά από την οριογραμμή, πιο κοντά στις ακτές της Καλολίμνου.

To πρωί της Δευτέρας το ΠΑΘ «Φούρνοι» ενεπλάκη σε επεισόδιο με τουρκικό αλιευτικό εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Ελιγμοί του ελληνικού πλοίου υποχρέωσαν τους Τούρκους ψαράδες να απομακρυνθούν. Το περιστατικό φέρεται να ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των γειτόνων, που ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους, διατηρώντας στην περιοχή τρεις ακταιωρούς: το μήκους 88 μέτρων πλοίο «UMUT» και δύο μικρότερες.