Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αποστολάκης: Θα εξετάσουμε την προοπτική αγοράς των F-35



Την αποκάλυψη ότι η Ελλάδα, πέρα από την αναβάθμιση των F-16, βρίσκεται στη διαδικασία να επιλέξει το νέο μαχητικό της ώστε σιγά-σιγά να μπει στη νέα γενιά αεροσκαφών, έκανε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, στον απόηχο της αποκάλυψης του Reuters ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να πουλήσουν F-35 σε πέντε νέες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. «Η δήλωση που έγινε στο αμερικάνικο Κογκρέσο βοηθάει σε αυτή την προοπτική. Θα το εξετάσουμε, όλες τις συνιστώσες, και θα δούμε τι θα γίνει», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Η δήλωση στην οποία αναφέρεται είναι η γραπτή ενημέρωση που έκανε ο αντιναύαρχος Μαθάιας Γουίντερ για τις δυνητικές πωλήσεις σε Ελλάδα, Σιγκαπούρη, Ρουμανία, Ισπανία και Πολωνία.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης, όπως και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, σήμερα βρέθηκαν στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας για την τελική φάση της πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης μεσαίας κλίμακας «Ηνίοχος 2019», με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ιταλίας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ερωτηθείς για την προοπτική η Ελλάδα να αγοράσει τα F-35, ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θεωρεί την Ελλάδα έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο, και πρόσθεσε ότι η αναβάθμιση των F-16 που έχει ξεκινήσει τη βοηθά να περάσει από ένα αεροσκάφος τέταρτης σε ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς. «Και αποτελεί ένα πρώτο βήμα για να αποκτήσει μελλοντικά η Ελλάδα τα F-35», κατέληξε.