Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ανένδοτος ο Ερντογάν για την Κυπριακή ΑΟΖ: Στις Βρυξέλλες ο Νίκος Δένδιας



Ανένδοτος παραμένει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, εμμένοντας στην θέση της Τουρκίας για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων, την ώρα μάλιστα που πηγές των Βρυξελλών έκαναν λόγο για πιθανή επιτυχή γεώτρηση του τουρκικού «Φατίχ» ανοιχτά της Πάφου.

Ο Ερντογάν μιλώντας σε τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρθηκε στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως «το Γιαβούζ και το Μπαρμπαρος είναι στην ανατολική Μεσόγειο. Εμείς προχωράμε στα βήματα μας με όλες τις δυνάμεις του Ναυτικού και της Αεροπορίας μας. Εκεί πετούν και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας. Αρα η φασαρία που γίνεται δεν μας ενδιαφέρει και ιδιαίτερα».
 

Η Αθήνα και η Λευκωσία βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα.

Στην ίδια γραμμή ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δηλώνει ότι οι γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κύπρου θα συνεχιστούν αν η κυπριακή κυβέρνηση δεν αποδεχθεί την πρόταση για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων που υπέβαλε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Τσαβούσογλου υποστηρίζοντας ότι η πρόταση του Ακιντζί για συνεργασία των δύο πλευρών στην Κύπρο σε θέματα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, απειλεί ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της σε περιοχές στις οποίες έχει λάβει «αδειοδότητηση» από τις«τουρκοκυπριακές αρχές» με «αποφασιστικότητα και χωρίς να υπάρξει αλλαγή», έως ότου οι ελληνοκύπριοι υιοθετήσουν τις προτάσεις που υπέβαλε ο κ. Ακιντζί.

Από την πλευρά της Λευκωσίας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης που παρέλαβε την πρόταση Ακινζί και συγκαλεί έκτακτο Συμβούλιο Αρχηγών στις 16 Ιουλίου, ώστε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις και την εν λόγω πρόταση.

Ερντογάν για Μητσοτάκη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε πως αναμένει τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Στην Ελλάδα έγιναν εκλογές. Θα δούμε τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τι εξελίξεις θα υπάρξουν με την Ελλάδα. Σε επίπεδο συνομιλιών χρησιμοποιήσαμε ωραίους χαρακτηρισμούς ο ένας για τον άλλον. Ελπίζω πως μπορούμε να φέρουμε σε καλύτερο σημείο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αν μείνει πιστός στις εκφράσεις του, τις τηρήσει και κάνει τα απαραίτητα βήματα», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Θα γίνουν οι συναντήσεις (και θα δούμε) στη νέα εποχή, τι ζητάει η Ελλάδα από εμάς, τι ζητάμε εμείς από την Ελλάδα. Οι επιτροπές μας θα το εξετάσουν και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα» συνέχισε.

Ο Δένδιας στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο επίκεντρο του Συμβουλίου θα είναι οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η λήψη μέτρων έναντι της Τουρκίας.