Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αναβάθμιση F-16: "Προσγειώνονται" οι "μνηστήρες" στο ΥΠΕΘΑ την άλλη εβδομάδα



"Προσγειώνονται" εντός της προσεχούς εβδομάδας οι αμερικανοί "μνηστήρες" του προγράμματος αναβάθμισης του στόλου των F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Οι κολοσσοί Lockheed Martin και Boeing ερίζουν για να αποσπάσουν το YES των παραγόντων του ελληνικού Πενταγώνου στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν καταρχήν σε χαμηλό επίπεδο και εν συνεχεία στο ανώτερο. 

Η "σφήνα" πάντως της Boeing φαίνεται ότι καταρχήν προσθέτει και ένα διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης στις παράλληλες διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν, αρκετά νωρίτερα, με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin. 

Και ενώ παράγοντες του ελληνικού πενταγώνου δεν απέκλειαν, την εκδήλωση ενδιαφέροντος-αν δεν έχει ήδη συμβεί- και από τρίτο μνηστήρα, η πρόταση της Boeing προσδίδει άλλο ενδιαφέρον στην υπόθεση. 

Άλλωστε με βάση όσα δημοσιοποιήθηκαν, η Boeing προτείνει αναβάθμιση και των 123 αεροσκαφών με κόστος ισόποσο με το ανώτατο πλαφόν που έχει θέσει η ελληνική πλευρά, και επιπλέον ρίχνει στο τραπέζι και τον "άσσο" της προμήθειας αεροσκαφών F-15. 

Το ποσό αυτό μάλιστα ανέρχεται το 50% των κονδυλίων που πρέπει να καταβληθούν στην κατασκευάστρια Lockheed Martin  για την αναβάθμιση του ίδιου αριθμού αεροσκαφών. Ταυτόχρονα το χρονοδιάγραμμα παράδοσης είναι σαφώς πιο βραχύ από το αντίστοιχο που προτείνει η έτερη διεκδικήτρια. 

Πολλοί έσπευσαν να αμφισβητήσουν ευθέως και εν τη γενέσει της την συγκεκριμένη πρόταση. Κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει για τα στελέχη που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις.