Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Αναβάθμιση F-16: 48 ώρες και 2 ημίχρονα στην ΕΑΒ



Στην ΕΑΒ θα παιχτούν το δεύτερο και το τρίτο ημίχρονο των διαβουλεύσεων που ξεκίνησαν στις αρχές τις εβδομάδες με το μικτό, αμερικανικό κλιμάκιο για το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στην έκδοση Viper. 

Οι πληροφορίες του OnAlert αναφέρουν ότι στο προσεχές 48ωρο στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας θα βρεθούν τόσο τα στελέχη της Lockheed Martin όσο και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Αμερικανικής Κυβέρνησης(USG). 

Σε αυτό το 48ωρο αναμένεται να γίνουν αναλυτικές συζητήσεις και επισκόπηση επί των σχεδιασμών που αφορούν στην υλοποίηση του προγράμματος. Άλλωστε μετά την παραλαβή του πρωτότυπου αεροσκάφους, η ΕΑΒ, θα σηκώσει το βάρος της γραμμής παραγωγής, με τον μεγαλεπίβολο στόχο να θέτει την παραγωγή έως και 12 μαχητικών το χρόνο. 

Κατά πληροφορίες οι Αμερικανοί επιτελείς φέρονται να έχουν ήδη ζητήσει στοιχεία και για το σκέλος της στελέχωσης της ΕΑΒ που θεωρείται κομβική για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος, το μεγαλύτερο σε μέγεθος και κόστος, των μνημονιακών χρόνων. Σε αυτό το πεδίο οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί κάνουν λόγο για την πρόσληψη έως και 100 ατόμων η ένταξη των οποίων ξεκινήσει από τις αρχές του 2019. 

Σε κάθε περίπτωση οι εν εξελίξει διαβουλεύσεις αφορούν στην ιεράρχηση προτεραιότητων και απαιτήσεων της Ελλάδας για το πρόγραμμα αυτό καθαυτό. Και από αυτή την διαδικασία εκτιμάται βάσισμα ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος των 1,23 δις θα μειωθεί περαιτέρω, στην περιοχή δηλαδή των 1,1 δις ευρώ, πιθανώς και χαμηλότερα. 

Υπενθυμίζεται ότι όπως αναφέρεται στην κατακύρωση της σύμβασης, προϋπόθεση εκτέλεσης πληρωμών της LOA είναι η αποδοχή του προγράμματος πληρωμών του πίνανα με τις δόσεις που έχει προτείνει η Ελληνική Πλευρά σύμφωνα με τις οποίες μεταβλήθηκε ο εμπροσθοβαρής χαρακτήρας του προγράμματος. Ειδικότερα οι χρηματοροές αποπληρωμής για την περίοδο 2019-2021 μειώνονται κατά 221.407.047 ευρώ. Την ίδια ώρα όμως διαμορφώνται υψηλότερα οι δόσεις για τα έτη 2018 και 2022 συνολικά κατά 158.717.261 ευρώ.