Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ζημιές από τους σεισμούς στην Ηλεία



Η  γη δεν έχει σταματήσει να τρέμει τις τελευταίες ημέρες στην Ηλεία, με σεισμούς άνω των 4 ρίχτερ, προκαλούν ταραχή στους κατοίκους αλλά… και ζημιές όπως θα δείτε παρακάτω.

Οι καταστηματάρχες βρήκαν σε αρκετές περιπτώσεις τα εμπορεύματά τους σκορπισμένα στο πάτωμα ή στα ράφια, έγιναν ρωγμές σε σπίτια και καταστήματα ενώ σε μια περίπτωση έπεσε βράχος μετά τα 4,7 ρίχτερ προχθές, από το βουνό του Κατακόλου σε αυλή σπιτιού!

 

Η ηλικιωμένη Αγγελική Γεωργάτου ανησυχούσε με τους σεισμούς στην περιοχή του Κατακόλου από προχθές το απόγευμα. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, μετά το σεισμό που σημειώθηκε, άκουσε μια άλλη βουή και τριγμούς. Δεν άργησε να καταλάβει πως κάτι συνέβη. Αργότερα αντιλήφθηκε πως λόγω των σεισμών, βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και έπεσε στην πίσω υπερηψωμένη αυλή του σπιτιού της και λίγο έλλειψε να πέσει πάνω στη στέγη. «Το βράδυ όπως καθόμουν άκουσα το πρώτο σεισμό και φωνάζω του παιδιού μου. Μετά κατάλαβα έναν μεγαλύτερο και κατά τις 8:00 έβλεπα τηλεόραση και κατάλαβα ένα πολύ μεγάλο σεισμό και ένοιωσα ότι κάτι έπεσε. Δεν πήγε το μυαλό μας ότι έπεσε βράχος και έλιωσε το βαρέλι το οποίο είχαμε. Από τον θόρυβο και την ένταση του σεισμού έπαθα ταραχή και άρχισα να τρέμω. Οι σεισμοί συνεχίστηκαν σε βαθμό που έλεγα ότι δεν θα κοιμηθώ. Τα βράχια φοβάμαι που πέφτουν. Θα πρέπει κάτι να κάνουν κινδυνεύω μέσα στο σπίτι μου, κάτι θα πρέπει να γίνει, να βάλουν ένα φράχτη».

Σε κάποια καταστήματα μπουκάλια με διάφορα είδη έπεσαν από τα ράφια και έσπασαν, ενώ σε άλλα έπεσαν μικρά και μεγαλύτερα αντικείμενα όπως σουβενίρ, αντίγραφα αρχαίων δοχείων και άλλα, που έσπασαν.

Ζημιές στα καταστήματα
Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Κατακόλου, Οδυσσέας Κολόσακας, είπε ότι «… υπήρχαν πολλές ζημιές σε καταστήματα εμπόρων τόσο σε κτιριακό επίπεδο όσο και σε υλικές ζημιές. Είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση καθώς φοβόμαστε για χειρότερα. Ελπίζουμε να αποζημιωθούν οι ζημιές που υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα καταστήματα. Οι περισσότεροι έχουμε επικοινωνήσει με μηχανικούς και περιμένουμε έως το τέλος της ημέρας να έχουμε νεότερα όσο αφορά για το εάν τα κτίρια μπορούν να φιλοξενούν τις επιχειρήσεις ή όχι. Έχουμε μάθει να ζούμε με τους σεισμούς στην περιοχή και δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Τα καινούργια κτίρια είναι ενισχυμένα, δεν μπορούμε να πούμε κάτι. Το θέμα είναι με τα παλαιότερα κτίρια αλλά και με τον πανικό που μπορεί να προκληθεί. Ήδη έχουμε ζητήσει από τον κόσμο όσο μπορεί να μένει έξω και μακριά από τζαμαρίες ή αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά».

Η Θεοδώρα Κούτση φτάνοντας το πρωί της Τρίτης στο κατάστημα που διατηρεί η αδερφή της, είδε τα προϊόντα σκόρπια στα ράφια ή στο πάτωμα, σπασμένα. «Αυτό το οποίο αντικρίσαμε ήταν πράγματα σπασμένα και πεταμένα κάτω. Έσπασαν βάζα, πιόνια από σκάκι όλα κάτω σπασμένα. Ο σεισμός ήταν χορευτός και καταλάβαμε ότι θα έχει κάνει ζημιές και ήρθαμε στο μαγαζί. Ακόμα και με το σεισμό στη Ζάκυνθο εμείς ζημιές δεν είχαμε. Δυστυχώς ακόμα δεν μπορούμε να υπολογίσουμε το ύψος των ζημιών καθώς μόνο το ένα βάζο που ήταν χειροποίητο είχε αξία 1350€», είπε.