Ένα μοναδικό θέαμα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν απόψε οι λάτρεις του νυχτερινού ουρανού, καθώς από τις 20:00 ώρα Ελλάδος  μεσουρανήσει η τελευταία υπερπανσέληνος του 2019, η οποία συμπίπτει μάλιστα με την εαρινή ισημερία.

Παραδόξως βέβαια, η ονομασία αυτής της πανσελήνου δεν παραπέμπει στο ρομαντικό χαρακτήρα άλλων φεγγαριών… καθώς αποκαλείται από πολλούς «σούπερ πανσέληνος των σκουληκιών». Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι ανεβαίνει η θερμοκρασία και τα πρώτα σκουλήκια… κάνουν την εμφάνισή τους.

Με τον όρο υπερπανσέληνος ή σούπερ σελήνη εννοείται το φαινόμενο, κατά το οποίο ο δορυφόρος της Γης βρίσκεται στην κοντινότερη απόσταση από τον πλανήτη μας, λόγω της τροχιάς του. Έτσι, μοιάζει πιο φωτεινή και μεγαλύτερη από μια οποιαδήποτε πανσέληνο του χρόνου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς αστρονόμων, η πανσέληνος θα μοιάζει περίπου 14% πιο φωτεινή και 30% μεγαλύτερη απ’ ότι συνήθως.

Η τελευταία υπερπανσέληνος του έτους αποκαλείται και με το διόλου ρομαντικό «πανσέληνος των σκουληκιών». Κι αυτό γιατί συμπίπτει με την έναρξη της άνοιξης και την επιστροφή των σκουληκιών στην επιφάνεια της γης λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, αλλά και των πουλιών που τα τρώνε.

Η επόμενη υπερπανσέληνος αναμένεται το 2020.