Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2024 -

Ξυδάκης: Η Ελλάδα φυλάει τα σύνορα και δεν βυθίζει βάρκες με γυναικόπαιδα



Η Ελλάδα φυλάσσει τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και δεν πρόκειται να βυθίζει βάρκες και να πνίγει γυναικόπαιδα διεμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης, σε δήλωσή του για το προσφυγικό με αφορμή δηλώσεις ευρωπαίων πολιτικών.

Ο κ. Ξυδάκης έκανε λόγο για στοχοποίηση της Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες από ακραίους συντηρητικούς ευρωπαϊκούς κύκλους οι οποίοι επιχειρούν, όπως είπε, να την παρουσιάσουν ως πηγή του προσφυγικού, εγκαλώντας το Λιμενικό Σώμα διότι δήθεν δεν «προστατεύει» τα θαλάσσια σύνορα, αναχαιτίζοντας τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές με στρατιωτικά μέσα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές πως η χώρα μας αυτό που δεν μπορεί να πράξει και δεν θα πράξει ούτε αύριο, είναι να βυθίζει βάρκες και να πνίγει γυναικόπαιδα, γιατί το απαγορεύουν οι διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες και οι αξίες του πολιτισμού μας. 

Η Ελλάδα είναι φύλακας του ευρωπαϊκού πολιτισμού, υπογράμμισε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως το ίδιο ισχύει για τις χώρες που συμπαραστέκονται στους πρόσφυγες, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία κ.ά., υπενθυμίζοντας πως ως αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα έχει διασώσει 104.000 παιδιά και ενηλίκους από τα νερά του Αιγαίου.

Στη συνέχεια, επισήμανε πως «η πίεση προς την Ελλάδα να αλλάξει τους όρους ελέγχου στο Αιγαίο συνεπάγεται τον κίνδυνο αύξησης του ήδη μεγάλου αριθμού θανάτων», σημειώνοντας πως μόλις προχτές θρηνήσαμε άλλες 42 ζωές, οι 17 μικρών παιδιών. Συνεπώς, τονίζει, όποιος ζητά κάτι τέτοιο, θα πρέπει να έχει την πολιτική ειλικρίνεια να μην το απαιτεί εμμέσως αλλά ευθέως, προσυπογράφοντάς την παράνομη πολιτική των επαναπροωθήσεων. Τα υπόλοιπα είναι πολιτικός οπορτουνισμός, προσέθεσε.

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως η Ελλάδα ζήτησε από τον Ιούλιο ήδη μεγαλύτερη βοήθεια σε στελέχη, σκάφη, εξοπλισμό και μηχανήματα Εurodac από τη Frontex, καθώς και αναβάθμιση της επιχείρησης «Ποσειδών» στο Αιγαίο. Η βοήθεια αυτή άργησε να έρθει, τόνισε και παρατήρησε πως παρ’ όλα αυτά, έστω και με μειωμένες δυνάμεις, η Frontex συνεπιχειρεί εδώ και χρόνια στο Αιγαίο και έχει συνευθύνη για τη διασφάλιση των ευρωπαϊκών συνόρων. Κάλεσε, μάλιστα, όποιον έχει να ασκήσει κριτική στους κανόνες βάσει των οποίων επιχειρεί, να το θέσει ανοιχτά στο πλαίσιο της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τα τα κέντρα καταγραφής, τα λεγόμενα hotspots, ανακοίνωσε πως παρά τις όποιες καθυστερήσεις, ολοκληρώνονται εντός των ημερών.

Παράλληλα, ο κ. Ξυδάκης τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να εφαρμόσει ταχέως το συναποφασισμένο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόγραμμα της μετεγκατάστασης 160.000 και να λειτουργήσει η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, το λεγόμενο Joint Action Plan, με το οποίο, όπως είπε, η Ελλάδα είχε από την πρώτη στιγμή συμφωνήσει και το οποίο προβλέπει δραστική μείωση ροών, ασφαλή επανεγκατάσταση προσφύγων από το τουρκικό έδαφος και εκτενή επανεισδοχή μεταναστών στην Τουρκία στο πλαίσιο και της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον διεθνή ρόλο της ΕΕ, τονίζοντας πως οφείλει να σκύψει πάνω από το πραγματικό πρόβλημα, τον πόλεμο στη Συρία και την ανθρωπιστική κρίση σε Λίβανο, Ιορδανία, Τουρκία, αναλαμβάνοντας με τα όργανά της και την ολλανδική προεδρία, από κοινού με τον ΟΗΕ, το ρόλο του ειρηνοποιού που της αρμόζει.