Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024 -

Βάσεις 2016: Ασανσέρ οι φετινές βάσεις. Εκτιμήσεις ανά πεδίο



Την πορεία του... ασανσέρ αναμένεται να ακολουθήσουν εφέτος οι βάσεις εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Το νέο σύστημα, με λιγότερα μαθήματα και λιγότερη ύλη, και χωρίς το «μπόνους» της προφορικής βαθμολογίας θα οδηγήσει σε δύο αντίθετες πορείες στις βάσεις εισαγωγής.

Όπως κρίνουν οι ειδικοί, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα θα πέσουν οι βάσεις στα Παιδαγωγικά και στις Οικονομικές σχολές αλλά αντίθετα θα ανέβουν στις Θεωρητικές σχολές καθώς τα κατανοητά θέματα θα οδηγήσουν σε συσσώρευση κυρίως μεσαίων βαθμολογίων αλλά και αριστούχων.

Στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, που θα αποτελέσουν στην ουσία τις πρώτες με το νέο σύστημα που θα οδηγήσουν στην ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Εκτός από τα Μαθηματικά που οι πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα θέλουν να πέφτει κάτω από τη βάση το 85% των υποψηφίων, στα υπόλοιπα μαθήματα λόγω των κατανοητών θεμάτων φαίνεται ότι επιτυγχάνεται από αρκετούς υποψηφίους βαθμολογία έως το 14.

Ακόμα και στα αποκαλούμενα ως «δύσκολα» μαθήματα, όπως η Φυσική και η Χημεία, οι πρώτες πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα κάνουν λόγο για καλές βαθμολογίες ενώ η βαθμολόγηση σε Αρχαία Ελληνικά και Νεοελληνική Γλώσσα φαίνεται ότι κινείται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Σε ό,τι αφορά στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, στοιχεία από βαθμολογικά κέντρα αποκαλύπτουν ότι η βαθμολόγηση κινείται στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα περσινά. Από τα πρώτα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα εκτιμάται ότι και οι βαθμολογίες στα Αρχαία Ελληνικά θα κινηθούν σε αντίστοιχα με τα περσινά επίπεδα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι βάσεις των Παιδαγωγικών σχολών θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία. Άνοδος των βάσεων αναμένεται κυρίως στις χαμηλόβαθμες σχολές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης αλλά και στις αποκαλούμενες μεσαίες. Στην ουσία, όπως εξηγούν οι ειδικοί, άνοδο δεν θα έχουν όλες οι σχολές, αλλά το «κατώφλι» της Θεωρητικής Κατεύθυνσης.

Αντίθετα, πτωτική αναμένεται να είναι η τάση σε πολλές  Πολυτεχνικές σχολές, καθώς η βαθμολογία στα Μαθηματικά θα «τραβήξει» τις βάσεις προ τα κάτω. Σε ό,τι αφορά στις Ιατρικές σχολές, «βαρόμετρο» θα αποτελέσει το μάθημα της Βιολογίας, το οποίο δεν έκρυβε παγίδες. Αντίθετα, άνοδο θα έχουν τα παραϊατρικά επαγγέλματα, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των υποψηφίων από τις επιστήμες υγείας, οι οποίοι είναι χωρίς εναλλακτική λύση και έχουν καλές βαθμολογίες, καθώς η Φυσική  δεν δυσκόλεψε τους υποψηφίους ενώ και δεν έχουν τα Μαθηματικά που θα «κόψουν»  βαθμούς.

Από τις άλλες ομάδες πηγαίνουν με μειωμένα μόρια, ενώ από την τετράδα της υγείας μετά τις Ιατρικές και Οδοντιατρικές σχολές δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές, πλην των παραϊατρικών επαγγελμάτων.

Υποχώρηση αναμένεται και στις βάσεις των Οικονομικών Σχολών, καθώς δεν απευθύνονται με το νέο σύστημα στους υποψηφίους από τη Θεωρητική Κατεύθυνση.

1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Άνοδος των βάσεων αναμένεται κυρίως στις χαμηλόβαθμες σχολές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Το 39% των υποψηφίων ανήκει στη Θεωρητική Κατεύθυνση, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία άνοδος θα σημειωθεί στο «κατώφλι» και των μεσαίων σχολών. Ανοδική αναμένεται να είναι η τάση και στις περιζήτητες Νομικές σχολές.

2ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Αυξομοιώσεις στις Πολυτεχνικές σχολές. «Βαρόμετρο» τα μαθηματικά

3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Αναμένεται ανοδική πορεία των βάσεων ακόμα και στις υψηλόβαθμες Ιατρικές σχολές αλλά και στις σχολές Παραϊατρικών Επαγγελμάτων.

4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Αναμένεται πτώση των βάσεων και κυρίως στις Παιδαγωγικές σχολές.

5ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Πτώση των βάσεων στις Οικονομικές σχολές. Μεγαλύτερη πτώση στην Περιφέρεια.