Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Βαρομετρικό χαμηλό φέρνει βροχές, χιόνια και καταιγίδες



Μετά το εντελώς χειμωνιάτικο, κατάλευκο, και παγωμένο σκηνικό του καιρού τις προηγούμενες ημέρες, με το χιόνι να πέφτει ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, τα σχολεία να κλείνουν για μέρες και τον παγετό να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή, τη σκυτάλη παίρνουν οι βροχές, με τα χιόνια να διατηρούνται ωστόσο σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Πολύωρες βροχές ξεκίνησαν από χθες και στην πρωτεύουσα και, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού, οι τοπικές βροχές αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα με σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στις θαλάσσιες και τις παραθαλάσσιες περιοχές.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημαντικές βροχοπτώσεις, χιονοπτώσεις και καταιγίδες στην κεντρική και νότια Ελλάδα έως και το πρωί της Κυριακής θα προκαλέσει ένα βαρομετρικό χαμηλό που το βράδυ της Παρασκευής βρισκόταν στο Νότιο Ιόνιο και σταδιακά θα κινηθεί προς τα ανατολικά.

Πιο αναλυτικά, έως το βράδυ του Σαββάτου βροχοπτώσεις αναμένονται στη Νότια Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στο Αιγαίο και στο Νότιο Ιόνιο, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Πελοπόννησο καθώς και στο Αιγαίο, στο Νότιο Ιόνιο και στις παράκτιες προς αυτά περιοχές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της νότιας, στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής ηπειρωτικής χώρας, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Στερεάς και Θεσσαλίας.

Από το βράδυ του Σαββάτου έως το πρωί της Κυριακής τα φαινόμενα θα περιοριστούν κατά κύριο λόγο στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, και ενδέχεται κατά τόπους να είναι ισχυρά.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση, κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι στα πελάγη έως το πρωί του Σαββάτου δεν θα ξεπερνούν τα 6 με 7 μποφόρ, όμως στη συνέχεια θα ενισχυθούν και θα φτάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ στο Ιόνιο και τα 9 στο Αιγαίο.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει από -2 έως 8 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο θα δείξει από 4 έως 12 βαθμούς Κελσίου και στην Ήπειρο θα είναι κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη. Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους -1 έως τους 11 βαθμούς Κελσίου ενώ στα βόρεια η μεγίστη θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη. Σε Κυκλάδες και Κρήτη το θερμόμετρο θα φτάσει από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου και παρόμοια θα είναι και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, όπου ωστόσο στα βόρεια θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στην Αττική το θερμόμετρο θα δείξει από 4 έως 8 βαθμούς Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη από 1 έως 6.

Αύριο Κυριακή αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και κατά τόπους στην υπόλοιπη ανατολική νησιωτική Ελλάδα και τις πρωινές ώρες στα νότια πρόσκαιρες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χωρά λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα βαθμιαία θα αυξηθούν και στο ιόνιο θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με παγετό κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.