Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Θερμή "εισβολή" με αφρικανική σκόνη - Πότε αλλάζει το σκηνικό του καιρού



Η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 30 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της χώρας την Κυριακή, ενώ σήμερα μπορεί να φθάσει τους 32 βαθμούς, ιδίως στην Κρήτη. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες θα ευνοήσουν επίσης τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Οι σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, που κατέγραψαν τις υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες χθες, ήσαν στη Νεάπολη Λασιθίου (31,7), στις Μέλανες Νάξου (30,6), στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας (30,6), στο Ηράκλειο Κρήτης (30,4) και στη Λιβαδειά (30,4).

Καλές καιρικές συνθήκες με λίγες τοπικές νεφώσεις στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αναμένονται σήμερα. Τις θερμές ωστόσο ώρες της ημέρας οι νεφώσεις στα ηπειρωτικά θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές μικρής διάρκειας σε ορεινά κυρίως τμήματα της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 6 έως 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από 8 έως 28, στην Ήπειρο από 12 έως 23 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 10 έως 30, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 15 έως 29 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 29, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 27 βαθμούς και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 15 έως 29 βαθμούς, αλλά στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 5 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις ασθενείς μέχρι σχεδόν μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες αραιές νεφώσεις και σχετικά αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης . Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί με εντάσεις μέχρι 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 17 έως 27 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί με εντάσεις μέχρι 4 μποφόρ και τις θερμές ώρες της ημέρας τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 15 έως 26 βαθμούς.

Θερμή «εισβολή» από Δευτέρα - Πότε αλλάζει το σκηνικό του καιρού

Θερμοκρασίες σε υψηλά για την εποχή επίπεδα αναμένονται το σαββατοκύριακο των εκλογών, όπως μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του ANT1.

Από την Τετάρτη, η θερμοκρασία υποχωρεί λόγω των βοριάδων ενώ αναμένονται βροχές και μπόρες που θα χαλάσουν το καλοκαιρινό σκηνικό του καιρού.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Τάσου Αρνιακού, «από την Παρασκευή και κυρίως το εκλογικό σαββατοκύριακο ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται και οι βροχές θα σταματήσουν προς μεγάλη χαρά των εκλογέων και των υποψηφίων».