Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, σχολίασε την απάντηση των δικηγόρων σχετικά με τη χθεσινή της ανακοίνωση, για την αποφυλάκιση του Γιώργου Ρουπακιά.
«Είναι πολλοί οι παράγοντες οι οποίοι συνέβαλαν στην αποφυλάκιση, είναι βεβαίως η γενικότερη καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης».
«Δεν μπορούμε να εστιάσουμε μόνο στην αποχή των δικηγόρων, ωστόσο, είναι και η αποχή των δικηγόρων, η οποία διαρκεί επί ενάμιση μήνα, ένας παράγων ο οποίος συνεισέφερε στην καθυστέρηση της διεξαγωγής της δίκης», είπε, μιλώντας στο mega, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.
Χθες, τη δική του απάντηση έδωσε στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών σχετικά με τις αιτιάσεις της για την επικείμενη αποφυλάκιση του Ρουπακιά.
Όπως υποστηρίζει μάλιστα «δεν εξυπηρετούν την αλήθεια, αλλά επικοινωνιακές σκοπιμότητες» όσοι αναζητούν άλλοθι στην αποχή των δικηγόρων για την επικείμενη αποφυλάκιση.
«Δεν πρέπει και δεν μπορεί να καταλογιστεί ούτε η ελάχιστη μομφή κατά του δικηγορικού σώματος, με αφορμή την απολύτως δικαιολογημένη αποχή των μελών του από την εκπλήρωση των καθηκόντων τους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ και προσθέτει: «Όσοι τα αντίθετα ισχυρίζονται ή υποστηρίζουν προσποιούνται ότι αγνοούν την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα βεβαιώνει ανεπιφύλακτα ότι η αποφυλάκιση ήταν έτσι κι αλλιώς αναπόφευκτη και χωρίς την μεσολάβηση της αποχής των δικηγόρων».
Σύμφωνα με τον ΔΣΑ «την αναμφισβήτητη αυτή αλήθεια πιστοποιούν οι αριθμοί που δεν αφήνουν περιθώριο αντίρρησης. Στη συγκεκριμένη δίκη παρίστανται περί τους 100 συνηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής. Οι κατηγορούμενοι είναι 37 και οι μάρτυρες κατηγορητηρίου 130, από τους οποίους μέχρι την έναρξη της αποχής είχαν εξεταστεί μόλις 21, χωρίς να υπολογίζονται οι προταθέντες μάρτυρες υπεράσπισης, που είναι περίπου 150, η ανάγνωση τεράστιου αριθμού εγγράφων, στα οποία περιλαμβάνεται η προβολή υλικών φορέων ήχου και εικόνας (cd), οι απολογίες των κατηγορουμένων και οι αγορεύσεις εισαγγελέων και συνηγόρων».
Όπως υποστηρίζει ο ΔΣΑ «η συνδρομή των αντικειμενικών αυτών λόγων σε συνδυασμό με την έλλειψη αιθουσών και την ταυτόχρονη διεξαγωγή πολλών, πολυπρόσωπων και πολύπλοκων αποδεικτικώς δικών έχει αντικειμενικώς αναγνωριστεί από όλους, ως λόγος επιβράδυνσης της διεξαγωγής τους. Τούτο έχει συνομολογηθεί, με δημόσια δήλωση, από τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης».
Και ο ΔΣΑ καταλήγει: «Οι δικηγορικοί σύλλογοι, απολύτως συνεπείς στην αντίληψη ότι ο δικηγόρος είναι συλλειτουργός στην απονομή της Δικαιοσύνης, ακόμη και όταν τα μέλη τους πλήττονται ανελέητα, δεν επιτρέπουν την υπονόμευσή τους. Εν προκειμένω, χορηγούν άδειες για τη διεξαγωγή δικών, στις οποίες συντρέχει κίνδυνος παραγραφής ή συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι είναι εφικτή η περάτωση της δίκης εντός των εν λόγω χρονικών ορίων».