Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024 -

Τα προαπαιτούμενα στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου



Την έξοδο από τα μνημόνια θα επικαλεστεί ο πρωθυπουργός για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση με την ομιλία του στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που είναι προγραμματισμένη για τις 10.30 το πρωί και αναμένεται να μεταδοθεί απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση.

«Ήρθε η ώρα να βγούμε από την επιτροπεία» θα τονίσει σύμφωνα με τις πληροφορίες ο πρωθυπουργός, σε μια εφόλης της ύλης ομιλία, ενώ σύντομη ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου για το Σκοπιανό αναμένεται να κάνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Το πολυνομοσχέδιο που σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει 390 άρθρα και που θα κλείνει τα προαπαιτούμενα εκείνα που απαιτούν νομοθετική ρύθμιση(εκ των 70 συνολικά), προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, κατατίθεται στη Βουλή αύριο Τρίτη .

Θα εισαχθεί δε στη Βουλή στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών της Βουλής προς συζήτηση την Τετάρτη και την Πέμπτη 10 και 11 Ιανουαρίου και στην ολομέλεια του σώματος την Παρασκευή 12 και Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη ψηφοφορία.

Από τα πλέον κρίσιμα σημεία του πολυνομοσχεδίου είναι νομοθέτηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων και από το δημόσιο, την ίδια στιγμή που οι βουλευτές της πλειοψηφίας ζητούν νομοθετική ρύθμιση για την ενίσχυση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας. Πολύ περισσότερο καθώς οι δανειστές αναμένουν να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στους πλειστηριασμούς και να πραγματοποιηθούν αυτοί χωρίς εμπόδια την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου.

Εξίσου σημαντική πολιτικά είναι και η διάταξη που απαιτεί πλειοψηφία 50%+1 προκειμένου να λαμβάνεται απόφαση για κήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία. Η διάταξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει σκληρή αντιπαράθεση πρωτίστως με το ΚΚΕ που ζητά ήδη την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας από ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, ενώ το ΠΑΜΕ αναμένεται να προχωρήσει σε αρκετές ακτιβιστικές ενέργειες.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα. Οι πληροφορίες ωστόσο επιμένουν δεν θα υπάρχει καταψήφιση, πολύ περισσότερο που η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου αποτελεί προϋπόθεση για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου και να μην ανατραπεί ο οδικός χάρτης για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Στις κρίσιμες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου και οι αλλαγές στον τρόπο απόδοσης των οικογενειακών επιδομάτων, αλλαγές που αφορούν κυρίως στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Ο οδικός χάρτης

Ο Αλέξης Τσίπρας, που σημειωτέον, ποτέ δεν έχει μιλήσει ο ίδιος για “καθαρή έξοδο” από το Μνημόνιο, εκτιμά ότι ο μεγάλος του στόχος θα επιτευχθεί και τον Αύγουστο του 2018 δεν θα απαιτηθεί νέα δανειακή σύμβαση, κάτι άλλωστε που δεν επιθυμούν και οι δανειστές. Στόχος του είναι να κλείσει και η τρίτη αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, να εκταμιευτεί η δόση που εκτιμάται ότι θα ανέλθει τελικά πάνω από τα αρχικώς προβλεπόμενα 5,5 δισ. ευρώ και να ξεκινήσει η συζήτηση για την τέταρτη αξιολόγηση, το χρέος και τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα εξέλθει η χώρα από τα Μνημόνια.

Η διαπραγμάτευση για την τέταρτη αξιολόγηση -και εφόσον ολοκληρωθεί ομαλά η τρίτη αξιολόγηση- θα ξεκινήσει ανεπισήμως τον Φεβρουάριο και επισήμως στο Eurogroup της 12ης Μαρτίου. Περιλαμβάνει 82 προαπαιτούμενα και θα διεξάγεται παράλληλα με τις συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και το μεταμνημονιακό πλαίσιο της χώρας. Τα 82 προαπαιτούμενα θα πρέπει μάλιστα να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο τον προσεχή Μάιο, καθώς το αργότερο αρχές Ιουνίου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο.

Όσον αφορά το χρέος η Αθήνα εκτιμά ότι η ελάφρυνση του θα περιλαμβάνει κινήσεις επιμήκυνσης του και, βεβαίως, σταθεροποίησης του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησής του. Από το αποτέλεσμα αυτό θα κριθεί εάν θα ικανοποιηθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και, συνεπώς, εάν θα παραμείνει ή όχι στο Πρόγραμμα, αν και πληροφορίες επιμένουν πως τελευταία -και με δεδομένη την αστάθεια που υπάρχει στο Βερολίνο- δεν αποκλείει να συνεχίσει την ερμαφρόδιτη στάση του. Το δε σενάριο της εξαγοράς από τον ESM του δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, ύψους 10 δισ. ευρώ, παραμένει πάνω στο τραπέζι, γεγονός που θα οδηγήσει σε χαμηλότερο κόστος για την Αθήνα.

Προς τα τέλη Μαΐου αναμένεται να αποφασιστεί το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που θα μείνουν αδιάθετα από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ του ESM, ποσό που εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 27,5 δισ. και που όπως όλα δείχνουν θα διατεθούν για το μαξιλάρι που θα χρειαστεί να υπάρχει ώστε η χώρα να είναι προστατευμένη το πρώτο διάστημα της εξόδου της στις αγορές.

Ένα μέρος εξ αυτών, πάντως, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί για ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών και τις ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress test που ξεκινούν τον Φεβρουάριο, με το σχετικό ποσό να υπολογίζεται πλησίον των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το μήνυμα

Η έξοδος από τα μνημόνια, πάντως, και παρά το βαθμό ελευθερίας κινήσεων που παρέχει στη χώρα, δεν προσφέρονται για κλίμα νέων παροχών ενόψει και των προσεχών εκλογών, όπως δείχνει να πιστεύει τμήμα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, απέστειλε το σχετικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, μέσω της συνέντευξης του στον Realfm την περασμένη Τρίτη. “Δεν οραματίζομαι το 2018 ως μια επιστροφή στα χρόνια 2008 ή του 2009, λίγο πριν την κρίση” είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας “το πάθημα να γίνει μάθημα” αλλά και προειδοποιώντας πως “δεν πρέπει να αφήσουμε ποτέ ξανά τη δυνατότητα ή την προοπτική η χώρα να ξαναμπεί σε μια τέτοια περιπέτεια”, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του ΚΚΕ, καθώς ο Περισσός το ερμηνεύει ως μια επιπλέον προσπάθεια να παραμείνουν τα βάρη στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει εθνικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, πριν το καλοκαίρι, πρόγραμμα πάνω στο οποίο θα στηριχθεί και το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματός του.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, εκτιμά ότι το κλείσιμο της εκκρεμότητας με τα Σκόπια, με συμφωνία στο ονοματολογικό, θα τον βοηθήσει αποφασιστικά και στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από το Μνημόνιο, καθώς σε πολιτικό επίπεδο θα κερδίσει ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη των μεγάλων ηγετών.