Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και τον πρώην Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, με αφορμή κατηγορίες του κ.Σγουρού προς την Περιφέρεια Αττικής πως δεν έχει κανένα σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Σήμερα (13-01-2016) η Ρένα Δούρου με ανακοίνωση της του απαντάει ότι εκτίθεται.
Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Κάποιες φορές η σιωπή είναι χρυσός. Αυτό ωστόσο δεν φαίνεται να το κατανοεί ο τέως Περιφερειάρχης Αττικής, ο οποίος έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ ανακοινώσεων προκειμένου να τύχει σχετικής δημοσιότητας Όμως τα λάθη του, οι παραλήψεις και η επιμονή του, τον εκθέτουν.
Ενδεικτικά αναφέρουμε αποσπάσματα από τις σχετικές ανακοινώσεις του στις 20/12/2016 και 11/1/2017:
– Γ. Σγουρός: “Οι εντάξεις και η απορρόφηση στον άξονα προτεραιότητας 1 του ΠΕΠ Αττικής είναι 0%”
Η αλήθεια (στοιχεία ΟΠΣ 30/12/2016): οι εντάξεις στον άξονα προτεραιότητας 1 του ΠΕΠ Αττικής είναι 20,38% και οι αντίστοιχες δαπάνες 10,68%
– Γ. Σγουρός: “Στον άξονα προτεραιότητας 2 οι εντάξεις ανέρχονται σε 5,2% και η απορρόφηση στο 0%”
Η αλήθεια (στοιχεία ΟΠΣ 30/12/2016): οι εντάξεις στον άξονα προτεραιότητας 2 του ΠΕΠ Αττικής είναι 68,64% και οι αντίστοιχες δαπάνες 68,10%
– Γ. Σγουρός: “Το ΠΕΠ Αττικής κινείται με ρυθμούς χελώνας αφού η απορροφητικότητα του κινείται κοντά στο 3-5% ”
Η αλήθεια (στοιχεία ΟΠΣ 30/12/2016): Η απορρόφηση του ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020 ανήλθε στο 8,45% και υπερκαλύφθηκε ο στόχος του 7% της προχρηματοδότησης
– Γ. Σγουρός: “Το ΠΕΠ Αττικής στηρίζεται σε τμηματοποιημένα και μεταφερόμενα έργα όπως το έργο επεξεργασίας λυμάτων Κορωπίου Παιανίας ”
Η αλήθεια: Το εν λόγω έργο εντάχθηκε στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014 – 2020 (ΑΔΑ: 6ΗΜΝ7Λ7-9ΡΡ) και όχι στο ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020!!!Σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, υπενθυμίζουμε στον τέως Περιφερειάρχη τα εξής:
1. Η θητεία του, 3.5 ετών, έληξε χωρίς να αφήσει πίσω της κάποιο έργο υποδομής σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
2. Το σχέδιό του για φαραωνικές εγκαταστάσεις στην Αττική (Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα), ήταν ανεφάρμοστο, συγκεντρωτικό, αντιπεριβαλλοντικό, πανάκριβο για τους δημότες. Και το κυριότερο: ήταν σε πλήρη αντίθεση με το νόμο 4042/12 και την ευρωπαϊκή οδηγία – πλαίσιο 98/2008/ΕΚ, που δίνουν προτεραιότητα στην πρόληψη, την ανακύκλωση, την επανάχρηση, την κομποστοποίηση. Το μόνο που έκανε ήταν να επιλέξει τρεις περιοχές για να μεταφέρει εκεί όλη η Αττική τα απορρίμματά της. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που η απόφαση για την κατάργηση των σχεδιαζόμενων με ΣΔΙΤ έργων στην Αττική, ελήφθη ομόφωνα από την ΕΕ του ΕΔΣΝΑ.
3. Η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, από τη σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ, εκτός από επιτακτική (προκειμένου να υπάρξει ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία) ήταν και αναγκαία συνθήκη για την κάλυψη της αιρεσιμότητας 6.2 και την εναρμόνιση με την Κοινοτική Νομοθεσία. Μια αναθεώρηση που ο τέως Περιφερειάρχης είχε “ξεχασμένη” από την ημέρα που ανέλαβε τη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής (2010) για προφανείς λόγους…
4. Το ΠΕΠ Αττικής ουδέποτε έχασε 200εκ. για τη διαχείριση των απορριμμάτων γιατί πολύ απλά ποτέ δεν είχε αυτούς τους πόρους για απορρίμματα!
5. Η χρηματοδότηση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής θα γίνει με πόρους του Ταμείου Συνοχής και σύμφωνα με τις προβλέψεις του εγκεκριμένου ΠΕΣΔΑ.
Ο τέως Περιφερειάρχης, μετά από τόσες συνεδριάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν έχει καταλάβει ότι τα ΣΔΙΤ είναι ένα εργαλείο υλοποίησης έργων ενώ ο ΠΕΣΔΑ ένα μέσο σχεδιασμού. Η λογική λέει ότι πρώτα σχεδιάζεις και μετά υλοποιείς. Πως τώρα ο τέως Περιφερειάρχης δρομολόγησε τα έργα ΣΔΙΤ χωρίς πρώτα να εκσυγχρονίσει τον σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) είναι κάτι που μόνο εκείνος και το “επιτελείο” του θα μπορούσε να εξηγήσει…»