Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Στα άδυτα του σπιτιού της Μαρίας Κάλλας στην Πατησίων



Ένα ακόμη κτίριο κόσμημα της Αθήνας, η επιβλητική πολυκατοικία Παπαλεονάρδου, γνωστή ως βίλα Σκαραμαγκά, έχει μετατραπεί σε ερείπιο και σκουπιδότοπος, με μοναδικούς κατοίκους τους αρουραίους.
img_20181202_173741_1.jpg
Σε αυτή τη πολυκατοικία της οδού Πατησίων 61, στον δεύτερο όροφο, έζησε η υψίφωνος Μαρία Κάλλας, όταν το 1937 μετά το χωρισμό των γονιών της ήρθε στην Αθήνα και έμεινε με τη μητέρα της και τη μεγαλύτερη αδελφή της Υακίνθη. Ήταν 14 ετών και έκανε όνειρα για μια καριέρα στα Λυρικά Θέατρα του κόσμου. Εκεί έμεινε μέχρι το 1945, όπου έφυγε ξανά για τη Νέα Υόρκη.  Σήμερα, μέσα σ’ αυτά τα δωμάτια υπάρχουν μόνο σωροί από σκουπίδια. Οι τοίχοι έχουν μαυρίσει και τα ταβάνια έχουν φουσκώσει από την υγρασία.

Το 1.590 τ.μ. κτίριο αποτέλεσε κόσμημα για την εποχή του Μεσοπολέμου και ήταν αντάξιο της αίγλης που ακτινοβολούσε τα χρόνια εκείνα η περιοχή του Μουσείου. Οικοδομήθηκε το 1925 σε σχέδια του πρωτοπόρου αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη, ο οποίος ήταν βαθιά επηρεασμένος από το ρεύμα Γιούγκενστιλ που κυριάρχησε τον 19ο αιώνα. Δώδεκα χρόνια μετά τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας, το 1989, και επί υπουργίας της Μελίνας Μερκούρη, το κτίριο χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο των νεότερων χρόνων. Το 1950 το μέγαρο επήλθε στην ιδιοκτησία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), το οποίο το εκμεταλλεύτηκε οικονομικά μέχρι το 1999 μισθώνοντάς το σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο.
img_20181202_173815_1.jpg
Τον Σεπτέμβριο του 1999, το κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό της Πάρνηθας. Τοποθετήθηκαν κάποιες σκαλωσιές, αλλά η επισκευή του δεν ξεκίνησε ποτέ.  Λίγους μήνες αργότερα, από μια απροσεξία των τοξικομανών που είχαν βρει καταφύγιο στα δωμάτια, ξέσπασε φωτιά, η οποία ευτυχώς αντιμετωπίστηκε έγκαιρα. Μετά τη φωτιά οι υπεύθυνοι του ΝΑΤ αποφάσισαν να σφραγίσουν ξανά το κτίριο. Έκτοτε παραμένει αναξιοποίητο, ενώ καθημερινά σοβάδες από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια πέφτουν στο κενό, ενώ η δυσοσμία όσο πάει και χειροτερεύει.

Image result for σπιτι μαριας καλλας εσωτερικο
Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό κάτι φαίνεται να αλλάζει προς το καλύτερο για το ιστορικό κτίριο. Υπεύθυνη του έργου είναι η Βάσω Παπαντωνίου, μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες λυρικές καλλιτέχνιδες με αναγνώριση στο εξωτερικό στη μετά-Κάλλας εποχή, η οποία έχει ξεκινήσει έναν συνεχή κι αδιάλειπτο αγώνα για να σώσει το κτίριο στην οδό Πατησίων και να το μετατρέψει σε Ακαδημία Λυρικής Τέχνης, Μαρία Κάλλας. Στις 20 Φεβρουαρίου 2018 υπογράφηκε μία σύμβαση με τον ΕΦΚΑ, στον οποίον έχει περιέλθει η κυριότητα του ακινήτου με σκοπό να προχωρήσουν οι διαδικασίες συντήρησης της πολυκατοικίας.