Στα χέρια των πρωθυπουργών των δύο πρωθυπουργών φαίνεται πως περνάει η φάση των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ καθώς η διπλωματική δουλειά που ήταν να γίνει ως εδώ σε επίπεδο ΥΠΕΞ ολοκληρώθηκε. Αυτό ανέφερε χθες από τις Βρυξέλλες μετά τις συναντήσεις που είχε εκεί με τον ομόλογό του ο Νίκος Κοτζιάς, κλείνοντας έναν κύκλο διπλωματικών επαφών σε Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες από την αρχή της περασμένης εβδομάδας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Νίκο Κοτζιά, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών « τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους Πρωθυπουργούς των δύο κρατών. Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Μόλις τελειώσουν και αυτοί και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία».
Κλίμα προόδου και αισιοδοξίας για συμφωνία εξέπεμψε στις δικές του δηλώσεις ο Νικόλα Ντιμιτρόφ λέγοντας ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης και πως ελπίζει ότι θα ήταν εφικτό ως τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου να εκπεμφθεί μια λύση.
Υπομονή ως τη Σύνοδο συστήνει το Μαξίμου
Δεδομένου πάντως ότι οι δηλώσεις των δύο ΥΠΕΞ έδειξαν να εκπέμπουν κλίμα συμφωνίας, από την κυβέρνηση έσπευσαν να χαμηλώσουν τις προσδοκίες. Κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρίνιζε λίγο μετά τις παραπάνω δηλώσεις ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία:
«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν σημαντική πρόοδο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους. Ορισμένοι βιάζονται να πούνε χοπ, πριν ακόμη τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι. Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».
Τρία τα υποψήφια ονόματα
Πάντως, ανοιχτά παραμένουν ακόμη τα θέματα της ονομασίας καθώς και οι δύο βασικές προϋποθέσεις της κυβέρνησης για τη χρήση έναντι όλων (erga omnes) αλλά και τη συνταγματική αναθεώρηση που σύμφωνα με ό,τι διεκδικεί η ελληνική πλευρά θα υλοποιηθεί προ της ένταξης.
Στο ονοματολογικό, στο τραπέζι έχουν απομείνει τρία ονόματα των προτάσεων Νίμιτις, δηλαδή «Άνω», «Βόρεια» και «Νέα» Μακεδονία, μετά την απόρριψη των άλλων δύο (Μακεδονία του Βαρδάρη, Δημοκρατία της Μακεδονίας (Skopje)) αλλά και την απόρριψη της έκτης πρότασης εκ της γείτονος για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν.
«Νίκη» ο προσδιορισμός στον όρο Μακεδονία
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή μετά τη συνάντησή του με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός αντικρούοντας την κριτική ότι η κυβέρνηση πάει να δώσει τον όρο Μακεδονία, επανέλαβε κάτι που έχει πει και στο πρόσφατο παρελθόν ότι δηλαδή, η κυβέρνηση πάει να πάρει έναν προσδιορισμό στο όνομα που παραχώρησαν προηγούμενες κυβερνήσεις και όχι η σημερινή. « Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε» σημείωσε προσθέτοντας πως « το να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα Μακεδονία, είναι μια μεγάλη νίκη».