Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σαντορινιός: Πρώτος στόχος ο συντονισμός των έργων αποκατάστασης στη Σύμη



Το πρώτο φως της ημέρας στη Σύμη ανέδειξε τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσε το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας.

 Σαντορινιός: Πρώτος στόχος ο συντονισμός των έργων αποκατάστασης στη Σύμη

Η έντονη βροχόπτωση που έπληξε χθες το νησί δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στις βασικές υποδομές του, όπως η παροχή ρεύματος και νερού. Οχήματα παρασύρθηκαν στο βυθό της θάλασσας και περιουσίες έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, βρίσκεται από χθες το βράδυ στη Σύμη, συμμετέχοντας συνεχώς σε συσκέψεις για την αποτίμηση των ζημιών.

 

Σήμερα το πρωί, αφού επιθεώρησε τα βασικά σημεία του νησιού, έθεσε ως πρώτο στόχο την οργάνωση των δυνάμεων του κρατικού φορέα και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με σκοπό τον συντονισμό των έργων αποκατάστασης.

Στο ad hoc αυτό συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης, που συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα και λειτουργεί υπό τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, συμμετέχουν ο Δήμαρχος Σύμης, κ. Παπακαλοδούκας, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, κ. Ευστρατίου και εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και του Στρατού.

Έτσι μέχρι στιγμής, στο νησί έχουν σπεύσει ειδικά μηχανήματα του Στρατού και της Περιφέρειας καθώς και εθελοντές, ώστε να συνδράμουν στον καθαρισμό και τη διάνοιξη περιοχών. Αυτή τη στιγμή έχουν αναλάβει έργα καθαρισμού στο Γιαλό, στο Πέδι και στο Χωριό.

Ταυτόχρονα, με σταθερούς ρυθμούς αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση στη Σύμη και παράλληλα γίνεται έλεγχος της ποιότητας του νερού και των εγκαταστάσεων υδροδότησης, προς αποκατάσταση μεγάλων προβλημάτων που έχουν προκύψει και σε αυτό το δίκτυο.

Δύτες του Λιμενικού επιχειρούν και σήμερα, ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει κανένας εγκλωβισμένος στα αυτοκίνητα που έχουν πέσει στη θάλασσα.

Κατόπιν συνεννόησης του Υφυπουργού με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Σπίρτζη και τον Γ.Γ. Υποδομών, κ. Δέδε, φτάνει σε λίγη ώρα στη Σύμη εξειδικευμένο κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ).

Ενώ επίσης, μετά από επικοινωνία του Νεκτάριου Σαντορινιού με την εταιρεία «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ», το πρωί μεταφέρθηκαν ειδικά μηχανήματα για να βοηθήσουν τα έργα αποκατάστασης.

Τέλος, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προέβη σε ενημέρωση της Υφυπουργού Οικονομικών, κας. Παπανάτσιου και του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Πετρόπουλου, σχετικά με το μέγεθος των ζημιών και των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Σύμης και από κοινού αποφασίστηκε να μελετηθεί πρώτον ένα σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις για τους πληγέντες κατοίκους του νησιού, και δεύτερον ένα σχέδιο για πάγωμα των εισφορών που να αφορά τον πληθυσμό του νησιού.

Επίσης, μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου και με συνεργασία του Νεκτάριου Σαντορινιού με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.