8
Νοεμβρίου
2016
- 09:07
Τελευταία τροποποίηση στις 8 Νοεμβρίου, 2016 - 09:07
Την μήνιν εκπροσώπων δικαστικών ενώσεων της χώρας έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία για τη σύσταση Ένωσης Ανώτατων Δικαστικών, με αίτημα που έχει κατατεθεί στο Ειρηνοδικείο από την 1η Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κορυφαίο ρόλο στην ίδρυση της νέας Ένωσης έχει διαδραματίσει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Βασιλική Θάνου, με μακρά θητεία στον συνδικαλιστικό χώρο, μεταξύ άλλων και ως πρώην πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν θεωρούν την κίνηση «διασπαστική», μετά και την αντίδραση όλων των δικαστικών ενώσεων της χώρας στο ενδεχόμενο αύξησης του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστικών κατά τρία χρόνια (σ.σ.: πέραν των 67 ετών που επιτάσσει το Σύνταγμα), το οποίο συζητήθηκε κατά τη συνάντηση -στις αρχές Οκτωβρίου- των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.
Το κλίμα είναι τόσο τεταμένο ώστε δεν αποκλείεται να υπάρξει και επίσημη τοποθέτηση δικαστικών ενώσεων εντός των ημερών.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι Ένωση Ανώτατων Δικαστικών υπήρχε και κατά το παρελθόν, με δράση που ατόνησε περί τα τέλη της δεκαετίας του 1990.
«Υπάρχει σαφής πρόθεση δημιουργίας συνδικαλιστικού αντίβαρου» σημειώνουν, θυμίζοντας ότι σύσσωμος ο συνδικαλιστικός δικαστικός κόσμος είχε εκδώσει ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων κατακεραυνώνοντας την πρόταση της κυρίας Θάνου στον Πρωθυπουργό για παράταση της θητείας των ανώτατων δικαστικών, με νομοθετική ρύθμιση, ως «ανεπίτρεπτη παραβίαση συνταγματικών προβλέψεων».
Στον ένα μήνα που έχει μεσολαβήσει, η κυρία Θάνου μεταβάλλει τη στάση της διαρκώς. Η δημοσιοποίηση -από την ίδια, σε συνομιλία με εφέτες και προέδρους εφετών- της συζήτησης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τον Πρωθυπουργό δεν την εμπόδισε να αναδιπλωθεί λίγες ημέρες αργότερα, τονίζοντας σε συγκέντρωση δικαστικών λειτουργών στο Πρωτοδικείο ότι παραποιήθηκαν τα λεγόμενά της, καθώς ουδέποτε ζήτησε την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης με νομοθετική ρύθμιση, παρά μόνον κατόπιν αλλαγών κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Πληροφορίες φέρουν πάντως την πρόεδρο του Αρείου Πάγου να επανέρχεται στο ζήτημα, μόλις την περασμένη εβδομάδα, σε συζήτηση που διεξήχθη σε χώρο του Πειραιά: η αλλαγή του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστικών θα μπορούσε να επιτευχθεί με «μεταβατικό νόμο», έως ότου μπει σε ράγες η συνταγματική αναθεώρηση.
Η όποια συζήτηση πάντως έχει… αυτοαναφορικά στοιχεία, καθώς η ενδεχόμενη αλλαγή του ορίου ηλικίας θα αξιοποιηθεί πρωτίστως από την ίδια· ειδάλλως η κυρία Θάνου αποχωρεί ως το τέλος του Ιουνίου του 2017 από τον θώκο του Αρείου Πάγου.