Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας θέτει θέμα ανεξαρτησίας του Αγίου Όρους



«Ο Άθως δεν θα έπρεπε να απασχολεί καθόλου την Ελλάδα». "Βόμβα" από τον πρώην πρωθυπουργό της Ρωσίας και επικεφαλής της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Εταιρείας της Παλαιστίνης, Σεργκέι Στεπάσιν ο οποίος παρομοίασε το Άγιο Όρος με το Βατικανό, υποστηρίζοντας πως θα έπρεπε να είναι ουσιαστικά ανεξάρτητο από την Αθήνα.

Είναι γνωστό πως το Άγιο Όρος αποτελεί τον "κορμό" της ρωσικής στρατηγικής επί Β.Πούτιν για την δημιουργία άξονα ορθόδοξων κρατών.

Σε συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο κ. Στεπάσιν αποκάλεσε «ανοησίες» τις καταγγελίες της Αθήνας ότι η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει εσωτερικά της χώρας μας για να εμποδίσει την επίλυση του ονοματολογικού, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η ελληνική πλευρά γνώριζε για την δράση της Εταιρείας.

Αντίθετα αποδίδει την ψύχρανση στις ελληνορωσικές σχέσεις σε πιέσεις από τρίτες δυνάμεις ενώ παράλληλα αρνείται κατηγορηματικά πως η Εταιρεία προσπαθούσε να υποδαυλίσει αντίσταση στην συμφωνία των Πρεσπών.

«Πρώτον, είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν δρα ανεξάρτητα. Μέχρι πρόσφατα όταν όλες οι άλλες χώρες κατηγορούσαν τη Μόσχα για παρέμβαση στα εσωτερικά τους η Αθήνα δεν ανακατεύονταν», δήλωσε ο κ. Στεπάσιν, επαναλαμβάνοντας καταγγελίες της ρωσικής διπλωματίας πως η απόφαση της Αθήνας να απελάσει δύο ρώσους διπλωμάτες ελήφθη κατόπιν επιρροής από την Δύση.

«Τώρα όμως ο Αλέξης Τσίπρας πήρε θέση και ποιος τον συνεχάρη την επομένη; Ο Aμερικανός πρόεδρος.

Δεύτερον, έχει να κάνει με την κατάσχεση επιχείρησης κάποιου (σσ. του προέδρου του ελληνικού παραρτήματος της «Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Ένωσης» Σίμωνα Παναγιωτίδη) μόνο και μόνο επειδή συνεργάζεται με τη Ρωσία.

Τρίτον, δεν έχουμε, κατά την άποψή μου, καμία δυσκολία με την ελληνική εκκλησία, αλλά μόνο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως».

«Το ελληνικό ΥΠΕΞ και μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν ακριβώς τι κάναμε, τους είχα συναντήσει και μιλήσει μαζί τους πριν από δύο χρόνια...», ανέφερε.

Ο κ. Στεπάσιν παρομοίασε το Άγιο Όρος με το Βατικανό, υποστηρίζοντας πως θα έπρεπε να είναι ουσιαστικά ανεξάρτητο από την Αθήνα.

«Ο Άθως δεν θα έπρεπε να απασχολεί καθόλου την Ελλάδα», είπε.

Σχολίασε τέλος ειρωνικά την στροφή της κυβέρνησης Τσίπρα προς την Μόσχα στο απόγειο της κόντρας με την ευρωζώνη, το 2015.

«Η Ρωσία δεν είναι Σοβιετική Ένωση που βοηθούσε το κομουνιστικό κίνημα ανά τον κόσμο», είπε