Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πάσχα με θερμοκρασία κοντά στους 25 βαθμούς!



Πάσχα με θερμοκρασία κοντά στους 25 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τον Νίκο Καντερέ.

Με ανοιξιάτικο προς... καλοκαιρινό καιρό θα γιορτάσουμε το φετινό Πάσχα, καθώς η Μεγάλη Εβδομάδα θα κυλήσει με αρκετή ηλιοφάνεια, λίγα μποφόρ και θερμοκρασία κοντά στους 25 βαθμούς Κελσίου.

Ομως, σύμφωνα με την πρόγνωση, ο χειμώνας θα μας... ξαναθυμηθεί από τη Δευτέρα του Πάσχα, οπότε αναμένονται αλλαγή του καιρού με βροχές και τοπικές καταιγίδες, ενίσχυση των βοριάδων και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας!

«Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ο καιρός θα είναι σύμμαχος των εκδρομέων που θα ταξιδέψουν από ξηρά, θάλασσα ή αέρα, αφού δεν αναμένονται σημαντικές βροχοπτώσεις, το βοριαδάκι δεν θα ξεπεράσει τα 5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα βρεθεί λίγο πάνω από τα κανονικά επίπεδα» αναφέρει ο μετεωρολόγος-φυσικός και πρώην διευθυντής Προγνώσεων της ΕΜΥ Νίκος Καντερές.

Για σήμερα προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα, αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις, που κατά περιόδους θα είναι πιο πυκνές και θα δώσουν λίγες βροχές στα νότια, κυρίως στην Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι με ένταση 3-5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει τους 22-23 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και τους 20 βαθμούς στα νησιά.

Οπως εξηγεί ο κ. Καντερές, αντίστοιχες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν και αύριο, ενώ τις μεσημεριανές και τις απογευματινές ώρες της Μεγάλης Πέμπτης και της Μεγάλης Παρασκευής θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες μπόρες στην ηπειρωτική χώρα, κυρίως στα ορεινά.

Περαιτέρω άνοδος

Οι αραιές νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας θα συνεχιστούν και το Μεγάλο Σάββατο, οπότε οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιάδες, με αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας στους 23-25 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τον έμπειρο μετεωρολόγο, τα υπάρχοντα προγνωστικά δεδομένα δείχνουν ότι τόσο η Περιφορά του Επιταφίου όσο και η Αναστάσιμη Λειτουργία θα διεξαχθούν χωρίς προβλήματα από βροχές, ενώ με αρκετά καλό καιρό θα γίνει και το ψήσιμο του οβελία το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα. Ωστόσο, μαζί με τη μεγάλη γιορτή φαίνεται ότι τελειώνει και η καλοκαιρία.

«Από το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, και κυρίως τη Δευτέρα, θα έχουμε αλλαγή του καιρού, προερχόμενη από την κεντρική Ευρώπη, που θα δώσει βροχές, τοπικές καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας» εξηγεί ο κ. Καντερές.

Το βαρομετρικό χαμηλό θα μας επηρεάσει περισσότερο την Τρίτη του Πάσχα, οπότε αναμένονται ενισχυμένοι βοριάδες και νέα πτώση της θερμοκρασίας, που θα είναι 5-7 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη σε σχέση με το Σαββατοκύριακο.