Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

To παρασκήνιο της απελευθέρωσης των Τούρκων στρατιωτών στον Έβρο



Φωτιά πήραν χθες τα «κόκκινα» τηλέφωνα μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και του τούρκου ομολόγου του Χουλουσί Ακάρ, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα της κράτησης των δύο τούρκων στρατιωτικών από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην περιοχή των Φερρρών Έβρου.

Το ζήτημα, όπως όλα δείχνουν, είχε μεγάλη σημασία για την ελληνική πλευρά. Ενδεικτικό είναι πως μέχρι και την στιγμή της επιστροφής τους στην Τουρκία, η ενημέρωση προς τον Ελληνικό Τύπο ήταν με το σταγονόμετρο, καθώς η Αθήνα δεν ήθελε σε καμιά περίπτωση κάποιο δημοσίευμα να διασσαλεύσει την πορεία των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα είπε στο news.gr καλά πληροφορημένη πηγή στο ΥΠΕΘΑ.

Από τις 11:00 το πρωί που έπεσε στα χέρια της Ελλάδας ο πρώτος τούρκος στρατιωτικός, κινήθηκαν άμεσα οι διαδικασίες προκειμένου να διευκρινιστεί ο σκοπός του τούρκου λοχία. Όταν στις 14:00 εντοπίστηκε και ο δεύτερος όλο το σύστημα «κοκκίνισε» καθώς η επικοινωνία μεταξύ των αρμόδιων Αρχών εντάθηκε.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες όταν περί τις 16:00 ολοκληρώθηκαν οι έγγραφες καταθέσεις και των δύο και αποσαφηνίστηκε πως δεν υπάρχει δόλος, δηλαδή δεν μπήκαν να κατασκοπεύσουν, το ελληνικό σύστημα άρχισε να «χαλαρώνει» και εντάθηκαν τα τηλεφωνήματα με την απέναντι πλευρά.

Συγκεκριμένα σε έγγραφη κατάθεσή τους προς τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, ο μεν πρώτος, παραδέχθηκε ότι χάθηκε εντός του ελληνικού εδάφους ο δε δεύτερος, ότι βρισκόταν σε αναζήτηση του πρώτου, εντός του ελληνικού εδάφους.

Στους 2 Τούρκους στρατιωτικούς, έγιναν ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους και στις 18:30 είχαν όλα τελειώσει καθώς και οι δύο παραδόθηκαν στις τουρκικές Αρχές κατόπιν επαφής των Διοικητών Ταγμάτων Προκάλυψης.

Το ΓΕΣ εξέδωσε επίσημα ανακοίνωση σχετικά με το γεγονός λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ.