Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024 -

Πάνω από 20.000 παιδιά κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός σχολείων με το ΦΠΑ στο 23%



Άλυτος παραμένει ο γρίφος για την υπαγωγή της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο 23%. Οι δηλώσεις επί δηλώσεων για εξεύρεση ισοδύναμων από τα τέλη κυκλοφορίας έως το βοδινό κρέας ανακυκλώνεται με τους αρμόδιους υπουργούς να μην μπορούν να βρουν λύση στο θέμα.

Η κυβέρνηση έχει  αυτοπαγιδευτεί με την υπογραφή του ΦΠΑ  στο 23% καθώς το κλιμακωτό 0% , 6% και 13% απορρίπτεται από τους  θεσμούς ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Π, Μοσκοβισί που θα έρθει την Τρίτη στη χώρα,  επιμένει στο 23% ή στο 0%.

Σε κατάσταση απόγνωσης  είναι χιλιάδες γονείς που  θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αν επιβληθεί ο φόρος ή θα αναγκασθούν να πάρουν τα παιδιά τους από τα σχολεία μη μπορώντας να ανταποκριθούν,α νατρέποντας προγραμματισμό χρόνων.  Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Γονέων Ιωακείμ Καλλιβρούσης εκτιμά ότι περίπου  20.000 παιδιά θα φύγουν από τα ιδιωτικά σχολεία σε περίπτωση που επιβληθεί φορολόγηση, καθώς πολλοί γονείς δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα αυξημένα δίδακτρα.

Τονίζει επίσης, ότι στα περισσότερα απευθύνονται εργαζόμενοι  γονείς που δεν μπορούν να πάρουν νωρίς τα παιδιά τους από το σχολείο. Η υπαγωγή στο ΦΠΑ θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών σχολικών μονάδων και θα δημιουργήσει και άλλους ανέργους, με αποτέλεσμα το κράτος να χάσει χρήματα από τη φορολογία που αυτοί καταβάλλουν, αλλά και από την καταβολή του επιδόματος ανεργίας, επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των γονέων.

Σύμφωνα πάντως με έρευνα του ΙΟΒΕ  περίπου  5.000 τον χρόνο κοστίζει ένας μαθητής δημοσίου Γυμνασίου στο ελληνικό κράτος, 7.197 ευρώ είναι  το αντίστοιχο κόστος του  μαθητή του ιδιωτικού Γυμνασίου που καταβάλλει ο  γονιός. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ένας μαθητής δημοσίου σχολείου κοστίζει 3.763 ευρώ και ενός ιδιωτικού 5.801 ευρώ. Σύμφωνα  με την έρευνα του ΙΟΒΕ καταγράφονται:

- Η μέση ετήσια δαπάνη ανά μαθητή για την προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση για την περίοδο 2008-2011 είναι ίση με 4.585 ευρώ, με το αντίστοιχο ποσό για την ιδιωτική να φθάνει στα 6.451 ευρώ.

- Η Ελλάδα έχει μηδενική κρατική χρηματοδότηση προς τα ιδιωτικά σχολεία, ενώ σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία και πρακτική, ένα μέρος των δαπανών για ιδιωτική εκπαίδευση καλύπτεται από δημόσιους πόρους. Χαρακτηριστικά, σε 26 από 29 χώρες του ΟΟΣΑ, καταγράφεται κρατική χρηματοδότηση προς τα ιδιωτικά σχολεία. 

Στον Τσακαλώτο παραπέμπει ο Φίλης

Στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο παρέπεμψε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων  Χαράλαμπο Κυραϊλίδη για το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο υπουργείο.

Ο κ. Φίλης εξέφρασε την ελπίδα να δείξουν κατανόηση όλοι οι ενδιαφερόμενοι και ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Eπανέλαβε δε τη θέση του ότι θα επιστρέψει στο υπουργείο η ευθύνη εποπτείας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, με την επανασύσταση της διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης.

Ο κ. Κυραϊλίδης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου, αλλά ιδίως την αγωνία του για το θέμα του ΦΠΑ.

«Παραμένουν χιλιάδες μαθητές και γονείς και οι επιχειρηματίες που έχουν ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, σχολές χορού, ωδεία, γενικά φορείς της ιδιωτικής εκπαιδευσης, σε αγωνία και σε ομηρία, γιατί δεν ξέρουν τι πρέπει να πράξουν. Να πράξουν το νόμιμο, γιατί ο νόμος ισχύει αναδρομικά από τον Ιούλιο, ή να ακούν τις προφορικές δεσμεύσεις του κάθε υπουργού ή του πρωθυπουργού;», είπε χαρακτηριστικά.

 Ο πρόεδρος της Ενωσης εστίασε   στο «πάγωμα» σε πολλές περιπτώσεις καταβολής διδάκτρων των γονέων και  κατ' επέκταση  καταβολής στους εκπαιδευτικούς.

Ο κ. Κυραϊλιδης  τόνισε ότι η Ενωση  θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για το «μπλοκάρισμα» του μέτρου, ενώ σημείωσε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρχει η απάντηση από την Κομισιόν, στην οποία έχει προσφύγει από το καλοκαίρι.

Υπέρ του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση «για τις περιπτώσεις παιδιών που ανήκουν σε οικογένειες με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ ετησίως», τάσσεται η Ένωση Κεντρώων, ενώ «για τις περιπτώσεις κάτω των 30.000 ευρώ το ποσό του ΦΠΑ να αφαιρείται από τον φόρο εισοδήματος».Η πρόταση αυτή αφορά δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια, Λύκεια, φροντιστήρια και παιδικούς σταθμούς.