Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Οικογενειακή υπόθεση η σπείρα που ανατίναζε ΑΤΜ



Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται τα μέλη της σπείρας, η οποία με τη μέθοδο "Plofkraak", δηλαδή με διοχέτευση αερίου, προκαλούσαν εκρήξεις σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων και εν συνεχεία, αποσπούσαν τα χρήματα.

Πρόκειται για 2 γυναίκες και 6 άνδρες, ενώ οι πέντε από αυτούς είχαν απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές για υποθέσεις διαρρήξεων και ληστειών. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι μια μητέρα με τους δύο γιους της και την "νύφη" της.

Η συνολική λεία της σπείρας ανέρχεται στα 200.000 ευρώ, ενώ τους "βαραίνουν" συνολικά έξι "χτυπήματα" σε ΑΤΜ στην Αττική αλλά και την Άρτα.

 

Από τις έρευνες των αστυνομικών σε οκτώ συνολικά χώρους (οικίες και χώρους στάθμευσης οχημάτων) σε Αττική, έχουν κατασχεθεί - μεταξύ άλλων – συσκευή taser, πιστόλια με αβολίδοτα φυσίγγια, κασετίνα χρημάτων από ΑΤΜ, τρία οχήματα, φιάλη αερίου με ειδική συνδεσμολογία, το χρηματικό ποσό των 1.595 ευρώ και εγκατεστημένο φυτώριο καλλιέργειας κάνναβης, μέσω της υδροπονικής μεθόδου.

Οι κακοποιοί έφταναν στο στόχο τους συνήθως με μηχανές μεγάλου κυβισμού, μιλούσαν μεταξύ τους με κινητά "φαντάσματα" προκειμένου να μην αφήνουν ίχνη και χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες όπως για παράδειγμα, οι "κοπέλες" ήταν τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης ή η "ουρά" ήταν η αστυνομική παρουσία στην περιοχή που επρόκειτο να δράσουν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, είχαν νοικιάσει ένα υπόγειο το οποίο ήταν το ορμητήριο αλλά και ο χώρος στον οποίο πήγαιναν τα κλοπιμαία, ενώ στο σπίτι ενός εκ των δραστών, βρέθηκε και μία κασετίνα από ΑΤΜ.

Συνολικά, εκτιμάται ότι το κάθε τους "χτύπημα" διαρκούσε το πολύ 3 λεπτά. Κάλυπταν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες και να φορούσαν γάντια, ενώ παράλληλα διέθεταν και κατάλληλα «επιχειρησιακό» εξοπλισμό. Πιο συγκεκριμένα είχαν στην κατοχή τους πυροβόλα όπλα, τα οποία δεν δίσταζαν να χρησιμοποιούν σε περιπτώσεις ληστειών για να ακινητοποιούν τους παθόντες, καθώς επίσης και τα απαραίτητα διαρρηκτικά εργαλεία, όπως μπουκάλες οξυγόνου, συνδεσμολογίες, λοστούς και κατσαβίδια για να παραβιάζουν τις θύρες εισόδου των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης και να προκαλούν τις εκρήξεις.

Μάλιστα, προκειμένου να ενημερώνονται για την παρουσία και τη δράση των αστυνομικών δυνάμεων είχαν εφοδιαστεί και με φορητούς ασυρμάτους, τους οποίους είχαν συγχρονίσει στις συχνότητες της Αστυνομίας.

Δείτε τις φωτογραφίες: