Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ο Ελληνας που κρύβεται πίσω από το πιο διάσημο γαλλικό κρασί



Ενα από τα πιο ξακουστά και ακριβά κρασιά στον κόσμο, το Chateau Margaux έχει και ελληνική ιστορία. Ένας Πατρινός, ο Ανδρέας Μεντζελόπουλος που εγκατέλειψε την Ελλάδα της κρίσης στα μέσα του περασμένου αιώνα, κατάφερε να γίνει ένας πετυχημένος επιχειρηματίας στο εξωτερικό και να ξαναδώσει στο διάσημο κρασί από το Bordeaux, τη χαμένη του αίγλη. Σ" αυτό συνέβαλλε και η κόρη του Κορίν.

Πριν από λίγες ημέρες η Κορίν Μεντζελόπουλος άνοιξε τις πόρτες του ξακουστού Chateaux  Margaux και διηγήθηκε στο Star Channel την ιστορία του πατέρα της αλλά και τα μυστικά της επιτυχίας του.

Η Κορίν Μεντζελόπουλος θεωρείται μια από τις καλύτερες παραγωγούς κρασιού του κόσμου. Σε αυτό συνέβαλλε και ο πατέρας της Ανδρέας.

Στα τέλη της δεκαετίας του 70 αγόρασε μια από τις πέντε πιο ακριβές και πιο ιστορικές επιχειρήσεις οίνου της Γαλλίας. Το  Chateau Margaux στο Bordeaux.

«Δεν υπάρχει αλλού κρασί στον κόσμο παρά μόνο στο Μπορντώ το Margaux που μπορεί να πει ότι είναι πέντε αιώνων. Είμαστε μεταξύ των πέντε πιο μεγάλων διάσημων κρασιών παγκοσμίως», λέει η ίδια.

Η κρίση της εποχής ήταν αυτή οδήγησε τον Ανδρέα Μεντζελόπουλο, να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Κι όχι μόνο

«Ο πατέρας  μου ήταν πολύ Έλληνας.  Ήταν νέος. Πιστεύω πως όπως πολλοί Έλληνες είχε την φιλοδοξία να δει άλλες χώρες. Ήταν ένας μοντέρνος Οδυσσέας κι έφυγε χωρίς ποτέ να επιστρέψει στην Ελλάδα», αναφέρει.

«Είχε μια αλυσίδα σουπερ μάρκετ. Έφτιαξε 1600 καταστήματα στο Παρίσι μια τεράστια περιουσία ακινήτων μεγάλης αξίας με πολυκατοικίες στην λεωφόρο Montaigne, rue de Rennes».

Το επιχειρηματικό δαιμόνιο του πατέρα της κληρονόμησε και η Κορίν Μεντζελόπουλος. Εκσυγχρόνισε τις εγκαταστάσεις και τα κελάρια του οινοποιείου κι έκανε το Chateau Margaux να βρίσκεται  στη λίστα με τα πιο ακριβά κρασιά στον κόσμο.

«Ήθελα να ακολουθήσω τα βήματα του πολύ ταπεινά. Δεν είχα ψευδαισθήσεις. Έλεγα πως αν μπορούσα να ακολουθήσω αυτό θα είναι ήδη αρκετό», λέει.

Το κάθε μπουκάλι κρασί κοστίζει πάνω από 900 ευρώ.

Στο κτήμα δεσπόζει ένα νεοκλασικό μέγαρο γνωστό ως Βερσαλλίες του Μεντόκ που φτιάχτηκε στα πρότυπα του Παρθενώνα. Όπως μας εξομολογείται η Κορίν Μεντζελόπουλος, αισθάνεται Ελληνίδα και φροντίζει να περνάει δυο μήνες το χρόνο στην Πάτρα, την ιδιαίτερη της πατρίδα.

Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο από την Ελλάδα;

«Την φιλοξενία και την αρχαία ιστορία και την περηφάνια που έχουμε και το φιλότιμο πάνω απ όλα».

Τα ηνία της επιχείρησης ετοιμάζεται να αναλάβει η Αλεξάνδρα, δεύτερη κόρη της Κορίν Μεντζελόπουλος

«Είμαστε γυναίκες αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Είμαστε το ίδιο ικανές όπως οι άνδρες και μπορούμε να εργαστούμε όπως εκείνοι και να επιτύχουμε το ίδιο και γι’ αυτό κρατήσαμε το Chateau Margaux στο επίπεδο που είναι σήμερα».