Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024 -

Μοσκοβισί: Έυχομαι η Ελλάδα να γίνει μια κυρίαρχη χώρα



«Υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, υπάρχει και πάλι εμπιστοσύνη απέναντι στην Ελλάδα, φτάσαμε στο τέλος του δρόμου, διανύουμε την τελευταία ευθεία», είναι τα θετικά και αισιόδοξα μηνύματα που επεφύλασσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας ενώπιον των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

«Όταν διανύσει κανείς το 70% έως 80% του δρόμου, πρέπει όλοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους», είπε ο κ. Μοσκοβισί, σημειώνοντας μάλιστα ότι και οι εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

«Η ευχή μου είναι, η Ελλάδα να επανέλθει στην κανονικότητα, δηλαδή να είναι μια κυρίαρχη χώρα με όλα τα δικαιώματα και όλα τα καθήκοντα», είπε ο κ. Μοσκοβισί, για να προσθέσει ότι «δεν μπορεί, δεν πρέπει να υπάρξει τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα». Παράλληλα εξέφρασε την ισχυρή επιθυμία του η Ελλάδα να γίνει ένα κράτος μέλος όπως τα άλλα κράτη, με μια δημοκρατία ευήμερη, προκειμένου οι Έλληνες να μείνουν και να ζήσουν στην Ελλάδα, σε μια ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα.

Αναφερόμενος στη μετά μνημονίου εποχή, είπε πως τις προσεχείς εβδομάδες πρέπει να δημιουργηθεί μια στρατηγική ανάπτυξης, μια στρατηγική που θα σχεδιαστεί από τους Έλληνες για τους Έλληνες. «Τώρα θα πρέπει να βρεθεί μια νέα ισορροπία. Να φύγουμε από τη λογική της κρίσης και να περάσουμε στη λογική των φιλοδοξιών» υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί.

Ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε ότι ενόψει των ευρωεκλογών είναι σημαντικό να στηριχθούν αποφάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, μιας ένωσης αλληλέγγυας, δημοκρατικής και κυρίαρχη. Στην κατεύθυνση αυτή η Ευρώπη πρέπει να έχει εφεξής τα δικά της εργαλεία για αντιμετώπιση κρίσεων, δηλαδή η ευρωζώνη να είναι η κυρίαρχη.

Επικαλέστηκε μάλιστα την περίπτωση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, για οποίο υπογράμμισε ότι «η παρουσία του ήταν και χρήσιμη, αλλά ήταν και περίπολοκη». Και ναι μεν το ΔΝΤ πρέπει να είναι παρόν στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του προγράμματος, αλλά πρέπει από εδώ και πέρα η ευρωζώνη να είναι πιο αυτόνομη στο μέλλον και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πιθανή απουσία του ΔΝΤ σε μελλοντικά προγράμματα βοήθειας. Γι΄αυτό άλλωστε, όπως υπενθύμισε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο που θα πρέπει να θεσμός της ΕΕ που θα ελέγχεται από το ΕΚ και από τους πολίτες της Ευρώπης.

«Η νομισματική μας ένωση θα πρέπει να είναι πιο αλληλέγγυα» επανέλαβε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, υπογραμμίζοντας ότι «η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι πλήρης, αν δεν γίνει αποδεκτή από τους πολίτες. Και η ευημερία δεν θα έχει καμία σημασία αν δεν περιορίσει τις ανισότητες».