Μετά από αρκετό καιρό η Νέα Δημοκρατία προηγείται στις δημοσκοπήσεις του ΣΥΡΙΖΑ με διψήφιο ποσοστό , με τους πολίτες να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους προς την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που είδε το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή από την τηλεόραση του Σκάι, η αξιωματική αντιπολίτευση αυξάνει κατά τρεις εκατοστιαίες μονάδες την επίδοσή της, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 28,5% από 25,5% που είχε στην προηγούμενη έρευνα στο τέλος Μαΐου.
Σε συνδυασμό με την υποχώρηση κατά μισή ποσοστιαία της δημοσκοπικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ -από 17,5% σε 17%- η ψαλίδα της διαφοράς ανάμεσα στα δύο κόμματα ανοίγει στις 11,5 μονάδες που είναι το μεγαλύτερο προβάδισμα που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στα δύο κόμματα εξουσίας. Ταυτόχρονα, στην παράσταση νίκης η διαφορά υπέρ της ΝΔ φτάνει τις 36,5 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς το 52,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα πιστεύει ότι τις επόμενες εκλογές θα κερδίσει η αξιωματική αντιπολίτευση, έναντι του 16% που εκτιμά ότι θα κόψει πρώτος το νήμα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το «άνοιγμα» της ψαλίδας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων φαίνεται να εξηγείται από την αρνητική εκτίμηση των κυβερνητικών επιδόσεων στην κοινή γνώμη (8 στους 10 εκτιμούν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση) και την απαισιοδοξία που επικρατεί για το μέλλον (8 στους 10 εκτιμούν ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα).
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της κυβέρνησης το 86% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι, το 7% δηλώνουν ικανοποιημένοι και το 7% ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το 69% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου αναφέρουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις κυβερνητικές επιδόσεις, με 18,5% να απαντούν ότι είναι ικανοποιημένοι και το 12,5% να δηλώνουν ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι.
Με εξαίρεση την ανοδική φορά της ΝΔ, το υπόλοιπο σκηνικό στην πρόθεση ψήφου μοιάζει «παγιωμένο», καθώς η Χρυσή Αυγή παραμένει τρίτο κόμμα με 8%, ενώ 6% λαμβάνει το ΚΚΕ, 4,5% η Δημοκρατική Συμπαράταξη, 3% η Ένωση Κεντρώων, 2,5% η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 2% οι ΑΝΕΛ, από 1,5% καταγράφουν Το Ποτάμι, η ΛΑΕ και η Πλεύση Ελευθερίας, 5% επιλέγουν άλλο κόμμα και στο 19% φθάνουν όσοι δεν απαντούν ή δεν έχουν αποφασίσει.