Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2024 -

Λεβέντης στον «Ενικό»: Να γίνει οικουμενική αλλά εμείς δεν θα συμμετάσχουμε



Με την πάγια θέση του περί οικουμενικής κυβέρνησης, στην οποία πάντως ο ίδιος και το κόμμα του δεν επιθυμεί –όπως είπε- να συμμετάσχει, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, στον «Ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις για το προσφυγικό ενώ ως θέση του κόμματος ανέφερε την ταύτιση με την ΕΕ, ακόμα και αν αυτή αποφασίσει το κλείσιμο των συνόρων.

Παράλληλα εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο είπε, μεταξύ άλλων, ότι δεν ξέρει κάτι που να μην έχει αθετήσει. Κάποια στιγμή μάλιστα έκανε λόγο και για «αριθμητική δικτατορία» αναφερόμενος στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία το οποίο αιτιολόγησε λέγοντας πως η κυβέρνηση που πήρε το 35% τώρα με βάση τις δημοσκοπήσεις δεν θα συγκέντρωνε ούτε 20% αλλά και γιατί δεν υιοθέτησε καμιά από τις «ωραίες προτάσεις» της Ένωσης Κεντρώων, όπως η μείωση του αριθμού των βουλευτών.

Κληθείς να απαντήσει στο γιατί δεν έβαλε την υπογραφή του στο κοινό ανακοινωθέν για το προσφυγικό ο Β. Λεβέντης έκανε λόγο για «φιάσκο» και σε μια αποστροφή του λόγου του, παρότι προσήλθε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, είπε: «Γιατί θεωρούσα ότι θα γελοιοποιούμουν αν μετείχα σε μια τέτοια σύσκεψη», αφού αρνούνταν να συζητήσουν για οικουμενική ή να ορίσουν νέο συμβούλιο.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ε.Κ. «σε κάθε τέτοια σύσκεψη μπορεί να αναθεωρηθεί ή επεκταθεί η ατζέντα», ασχέτως της ημερήσιας διάταξης.

«Η Γεννηματά πήρε εντολή απέξω να αλλάξει στάση»

Για έξωθεν εντολή που την οδήγησε σε αλλαγή στάσης και στο να θέσει το ζήτημα κυβέρνησης ευρύτερου συνασπισμού έκανε λόγο αναφερόμενος στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

«Η Γεννηματά έπαιζε με το κινητό της και πήρε εντολή απέξω να αλλάξει στάση όταν είδε ότι είπα πως δεν υπογράφω αν δεν υπάρξει συζήτηση και για τα άλλα θέματα», είπε ο Β. Λεβέντης και αποκάλυψε ακόμη ότι «σηκωνόταν και ο Μητσοτάκης και έλεγε «δεν υπογράφω ούτε και εγώ» (σ.σ. αν δεν υπέγραφε η Γεννηματά).

Ακόμη, ανέφερε ότι το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος κατά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το έγραψαν έξι φορές, μέχρι να καταλήξουν.

«Βλέπετε ότι για ένα ανακοινωθέν φτύσαμε αίμα, μου είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έξι φορές πήγα μέσα κάνοντας τον γραμματέα, μου είπε», ανέφερε ακόμη σχετικά με τη σύσκεψη υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο αποκάλεσε «όαση μέσα στο σημερινό χάλι».

«Δεν θα μπω σε οικουμενική» - «Εγώ την Ε.Κ. θα τη φτάσω στο 15-20%»

Αναφορικά με τη συγκρότηση κυβέρνησης ευρύτερου συνασπισμού, που εξαρχής ζητά με κάθε ευκαιρία, ο Β. Λεβέντης δήλωσε ότι: «Δεν θα μετάσχω» ενώ πρόσθεσε: «Έχω αποφασίσει την ΕΚ να τη κάνω 15-20 %».

Όπως είπε μια οικουμενική κυβέρνηση θα μπορέσει «να προσελκύσει επενδύσεις» ενώ εκτιμά πως μπροστά σε μια τέτοια κυβέρνηση, με 250 βουλευτές,« η Ευρώπη θα υποχωρήσει».

Πάντως, τόνισε ότι δεν θέλει εκλογές, γιατί τις θεωρεί καταστροφή αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας στο αν έχει κάποια άλλη πρόταση να καταθέσει από τη στιγμή που τα κόμματα δεν συμφωνούν για οικουμενική.

«Αν η Κομισιόν αποφασίσει το κλείσιμο των συνόρων συμφωνώ»

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, θέμα το οποίο εξάλλου απόψε απασχολεί τη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Β. Λεβέντης εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να ταυτιστεί με την ΕΕ ακόμα και αν αποφασιστεί το κλείσιμο των συνόρων.

«Η θέση μου είναι να ταυτιστούμε απόλυτα με τις αποφάσεις της ΕΕ», είπε και διερωτήθηκε: «Μα τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα μόνη της;»

Εξάλλου, όπως ανέφερε, «αν πάει σε σύγκρουση η Ελλάδα τελείωσε».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «τα περιμένει όλα από τη Μέρκελ» αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, ενώ σε άλλο είπε ότι η Μέρκελ είναι αυτή που πρέπει να θέσει ζήτημα κυρώσεων σε χώρες.

Ακόμη, ανέφερε ότι «η Ελλάδα μέχρι πριν ένα μήνα δεν είχε κάνε τίποτα. Ούτε ένα hot spot», παραπέμποντας στην καταδίκη της χώρας για τις συνθήκες κράτησης στην Αμυγδαλέζα και επέρριψε στην «απραξία» της Ελλάδας τη σημερινή κατάσταση, λέγοντας ότι αυτή «οδήγησε χώρες που πριν ήταν υπέρ της Ελλάδας στο κλείσιμο των συνόρων».